Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zoetermeer biedt Wmo en Zvw gecombineerd aan

Gemeente Zoetermeer werkt in het project 'Verzorgd Thuis' met een vernieuwende aanpak voor hulp aan huis die de Wmo en de zorgverzekeringswet (Zvw) met elkaar verbindt. Samen met de zorgverzekeraars CZ en Menzis en zorgorganisatie Vierstroom combineert de gemeente huishoudelijke hulp, begeleiding en enkelvoudige persoonlijke verzorging.
thuishulpfotolia400.jpg

De gemeente startte 2016 met de ‘Verzorgd Thuis’. Hierin komt één enkele medewerker bij de mensen thuis die huishoudelijke hulp, begeleiding én verzorging biedt. Een monitor van de Werkplaats Sociaal Domein moet nog uitwijzen op basis van de uitkomsten van dit project of deze proeftuin een vervolg krijgt. Maar de cliënten en de gemeenten zijn enthousiast. De zorg is een stuk minder versnipperd.

Eén medewerker
Per wijk is er een team dat de integrale ondersteuning levert en organiseert. Er is in principe één vaste medewerker die breder kan kijken en langer bij de cliënt aanwezig is. Dit moet zorgen voor meer rust in de ondersteuning en aandacht voor de cliënt. Ook kan de medewerker makkelijker werken aan het opbouwen van een vertrouwensband en alert zijn op de algehele gezondheidssituatie van de cliënt. Als het nodig is, kan hierdoor sneller aan de bel getrokken worden. Voor cliënten wordt het eenvoudiger om langer zelfstandig thuis te blijven wonen met behoud van kwaliteit van leven. Ook voor zorgverzekeraars is deze vernieuwing interessant: er kan kwalitatief hoogwaardige persoonlijke verzorging georganiseerd worden, tegen lagere kosten.

Opleiding
Voor de medewerkers die meedoen aan het project vergt ‘Verzorgd Thuis’ een andere denk- en werkwijze. Hiervoor hebben ze een training gevolgd. Voorafgaand aan de trainingen is onder supervisie van de wijkverpleegkundige vastgesteld welke kennis, houding en vaardigheden medewerkers moeten leren om hun werk goed te kunnen uitoefenen. Zo kregen de huishoudelijke medewerkers onder meer training in ADL-vaardigheden (zoals steunkousen aan- en uittrekken en ondersteuning bij het wassen). Elke maand komen de deelnemers met de wijkverpleegkundige samen voor intervisie. De wijkverpleegkundige (niveau 5) heeft een belangrijke coördinerende rol. De verzekeraars hebben de minimale opleidingseis ten aanzien van de inzet van persoonlijke verzorging voor dit project losgelaten.

Dossier zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.