Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgmedewerkers worstelen met werkdruk

Redacteur Zorgvisie
De hoge werkdruk die zorg- en welzijnsmedewerkers ervaren zorgt ervoor dat ze minder gelukkig zijn. Het algemene geluksgevoel is nog positief, maar wordt door de werkbeleving verlaagd. Dat meldt ledenorganisatie PGGM op basis van een peiling.
Werkdrukworstelen-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

De peiling is gedaan onder ruim 10 duizend leden die in de sector zorg en welzijn werken. Daarvan zegt 51 procent dat het werk niet optimaal bijdraagt aan de geluksbeleving. Nog eens 18 procent maakt zich echt zorgen om werk en 23 procent verwacht dat het werk in de toekomst in negatieve zin zal veranderen. Die verwachting komt vooral voort uit het feit dat zorgmedewerkers een zwaardere fysieke belasting en een hogere werkdruk ervaren. De combinatie daarvan met een rol als mantelzorger voor ouders of naasten maakt dat ze zich minder gelukkig voelen, onder meer omdat het veel energie van hen vergt. Over die combinatie maakt 17 procent zich zorgen, blijkt uit de peiling.

Zorgmedewerkers stoppen
Dat negatieve geluksgevoel heeft als gevolg dat ruim een derde van de ondervraagde medewerkers aangeeft te willen stoppen met de huidige baan. Vooral werknemers die jonger zijn dan 45 laten in de peiling weten liever in een andere sector of branche te werken. Oudere werknemers, tussen de 45 en 65, zouden eigenlijk liever helemaal niet meer werken. Voor alle groepen geldt dat ze zich zorgen maken over de verhoging van de pensioenleeftijd. Zorg- en welzijnsmedewerkers weten niet zeker of ze die kunnen halen, gezien de fysieke belasting die ze ervaren op hun werk. Ook vragen ze zich af of er nog wel werk zal zijn voor de oudste groep.

Positieve zorgmedewerkers  
De medewerkers ervaren dus negatieve kanten van hun werk, maar volgens PGGM zijn er genoeg zaken die daar tegenop wegen. Zo laten de medewerkers weten hun werk met veel plezier en passie uit te voeren. Ze worden naar eigen zeggen vooral gemotiveerd doordat ze direct met cliënten en patiënten werken en door de samenwerking met collega’s.

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.