Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groei patiënten bij praktijkondersteuner ggz stagneert

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het aantal patiënten dat een beroep doet op de praktijkondersteuner ggz bij huisartsen groeit niet meer. Ook de toename van het aantal huisartsenpraktijken met een poh ggz stagneert. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
psychologen NIP uiten kritiek op IZA
Foto: Adobe Stock

Huisartsenpraktijken kunnen sinds 2008 een poh ggz in dienst nemen voor de behandeling van patiënten met lichte psychische klachten en sociale problemen. In 2014 zijn, met de invoering van de basis-ggz, de mogelijkheden daartoe verruimd. Het Nivel heeft met twee factsheets de belangrijkste cijfermatige trends en ontwikkelingen in kaart gebracht, zonder een diepgaande duiding.

Groei poh-ggz stagneert

In de periode 2011-2015 is het aantal patiënten dat zich met lichte psychische klachten en sociale problemen meldt bij huisartsen met 30 procent gestegen. In 2016 is er sprake van een lichte afname. Bij de poh ggz is het aantal contacten per 1.000 patiënten in de periode 2015-2016 verzesvoudigd. Ook hier is in 2016 sprake van een lichte daling. Het aantal huisartsenpraktijken met een poh ggz nam gestaag toe van 41 procent in 2011 tot 88 procent in 2015. In 2016 is die groei tot stilstand gekomen en heeft 87 procent van de praktijken een poh ggz.

Poh ggz richt zicht op angst, stress en depressie

De poh ggz ziet in vergelijking tot de huisarts relatief weinig ouderen en kinderen. Het merendeel van de patiënten was tussen de 18 en 44 jaar. Bij de poh ggz bestaat tweederde van de patiënten uit vrouwen, bij de huisarts is dat 60 procent. De poh ggz richt vooral op behandeling van angst, stress, depressie en relatieproblemen. De huisarts heeft relatief meer te maken met mensen met slaapproblemen, overactieve kinderen, concentratieproblemen, alcoholverslaving en persoonlijkheidsstoornissen.

Kosten lichte psychische hulp

De huisarts doet een derde van de consulten via de telefoon. Iets minder dan een derde gaat via een lang consult. De poh ggz doet 80 procent via een lang consult. De kosten van de hulp voor de lichte psychische klachten bij huisartsenpraktijken zijn gestegen van 3,90 euro per ingeschreven patiënt in 2011 naar 4,86 euro per patiënt in 2016. Bij de huisarts namen de kosten in de periode 2011-2015 toe met 18 procent. Bij de poh-ggz waren deze kosten vijf keer zo groot, wat in lijn is met de groei van het volume. In 2011 zag 5 procent van de patiënten een poh ggz, in 2016 was dat 19 procent. De vraag naar psychosociale hulp lijkt hiermee aan het plafond te zitten, want 2016 was het eerste jaar waarin er geen toename was.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.