Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Per Saldo en Ieder(in) protesteren tegen ‘stapelfacturen’

Cliëntenorganisaties Per Saldo en Ieder(in) willen dat het ministerie van VWS het probleem van stapelfacturen onderkend. Mensen met een beperking worden vaak jaren na zorgverlening nog met torenhoge afrekeningen geconfronteerd. De onzekerheid over wat ze uiteindelijk moeten betalen, leidt tot grote financiële problemen.
bureaucratie400.jpg

Ieder(in) heeft samen met Per Saldo gereageerd op de internetconsultatie van het ministerie vn VWS voor het ‘Ontwerpbesluit aanlevertermijn cliënt en zorggegevens’. ‘Onze boodschap aan het kabinet en de Tweede Kamer is dat het bijzonder belangrijk is en dat mensen tijdig weten waar ze aan toe zijn met hun eigen bijdragen. Het komt te vaak voor dat mensen door gebrekkige afstemming van gemeenten, zorgaanbieders en CAK achteraf worden geconfronteerd met hoge afrekeningen van eigen bijdragen. Mensen komen door de stapelfacturen in grote (financiële) problemen: oplopende schulden, onverwacht moeten interen op spaargeld of zelfs afzien van noodzakelijke zorg (zorgmijding).’

Spoedig mogelijk
In het ontwerp-besluit staat dat de eigen bijdragen ‘zo spoedig mogelijk’ worden vastgesteld (door het CAK). Dit is volgens de cliëntenorganisaties te vrijblijvend en leidt tot voortdurende onduidelijkheid en onzekerheid voor mensen over de hoogte van de eigen bijdragen. ‘Het CAK kan tot een periode van 24 maanden met terugwerkende kracht eigen bijdragen in rekening blijven brengen, zo staat het in het ontwerp-besluit. Het zijn juist deze ‘naheffingen’ die veel mensen in de problemen brengen. Ieder(in) en Per Saldo vinden dat deze termijn veel korter moet. Dit om te voorkomen dat mensen worden verrast door de naheffingen. Logisch is om bij andere regelingen aan te sluiten, zoals voor belastingaangifte of de UWV-termijnen (b.v. 12 maanden).’

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.