Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgzaamheid ‘loont’, tenzij je in de weg loopt

Gras gaat niet harder groeien als je eraan trekt. Waarom begrijpen veel managers in de zorg dat niet? Gedreven professionals volop, maar managers menen toch te moeten duwen, beheersen, trekken, controleren.
Zorgzaamheid ‘loont’, tenzij je in de weg loopt

Laatst hoorde ik weer uit mijn vriendenkring zo’n verhaal: iemand die overstapt naar een zelfsturend team in de thuiszorg en vanaf dag 1 geconfronteerd wordt met allerlei tegenslag: konkelende concurrenten, niet begrijpende gemeenten, te zware patiënten, ruziezoekende teamleden en dat alles rond Kerstmis. Dag en nacht werken. Maar heel gelukkig en tevreden: het zelfsturende karakter maakt het tot jouw onderneming, jouw collega’s waarmee je het moet doen, jouw cliënten die je zo goed mogelijk helpt! Waar vind je die werknemers nog? Juist: in de zorg.

Werkfilosofie

En daar zit precies het probleem: de dominante managementfilosofie is in andere sectoren ontstaan en gaat ervan uit dat een werknemer per definitie onwillig en onbekwaam is. Een combinatie van Taylor (taakdeling en scheiding denken en uitvoeren) en Friedman (sticks and carrots, een leerervaring uit het management van ezels, en controle). Het wordt tijd dat de zorg zichzelf serieus genoeg neemt om een geheel eigen werkfilosofie en visie op management te ontwikkelen. (Steven de Waal, voorzitter Public SPACE Foundation)

Lees ook:

Meer gastweblogs vindt u in het dossier GastweblogZorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Steven de Waal

Oprichter en voorzitter van de Public SPACE Foundation
Bekijk profiel

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    Irma

    Helemaal met je eens Mart. Vooral als daar ook voldoende vocht (water) aan toegevoegd is.

  • no-profile-image

    Mart

    Precies! Gras moet je liefdevol benaderen. Zorgen voor voldoende licht, lucht en af en toe een beetje bemesten! Dan groeit het als vanzelf!

Of registreer u om te kunnen reageren.