Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Opleidingsdruk

In Nederland zijn te weinig artsen en medisch specialisten vergeleken met andere westerse landen. Dat zorgt voor hoge werkdruk, hoge inkomens en het bemoeilijkt de marktwerking.
Opleidingsdruk

Daarom wil het kabinet de numerus fixus die de toelating regelt tot de studie geneeskunde afschaffen. Tegen deze achtergrond doet het werk van het Capaciteitsorgaan merkwaardig aan. Eens in de drie jaar komt dit planbureau voor artsen en aanverwante beroepen met ramingen over de werkgelegenheid. Het instituut, dat bestaat uit vertegenwoordigers van de beroepsgroepen, opleidingsinstellingen en zorgverzekeraars, streeft naar een evenwicht tussen de vraag van patiënten en het aanbod van artsen en specialisten. De opleiding wordt op dat voorspelde evenwicht afgestemd zodat iedere arts die de arbeidsmarkt opstroomt meer kans maakt op een baan. En het kabinet kan zo de opleidingskosten binnen de perken houden. Het opleiden van een medisch specialist kost namelijk gemiddeld 837.000 euro.

Instroom afknijpen

De afgelopen jaren heeft het Capaciteitsorgaan geprobeerd de instroom bij de opleidingen geneeskunde af te knijpen. In 2005 was het advies om de numerus fixus te verlagen van 2850 naar 2500. In 2008 stelde het orgaan voor de numerus fixus te verlagen naar 2700. Beide keren legde het kabinet de adviezen naast zich neer omdat het weet dat het ramingsinstituut de neiging heeft om de groei van de zorgvraag laag in te schatten.

Drukte

Anderhalve week geleden lag er wederom een advies. Het Capaciteitsorgaan adviseert om 3100 studenten toe te laten. In 2028 moeten er 46.000 artsen zijn met een voltooide vervolgopleiding. Dat is ruim 25 procent meer dan nu. En het aantal medisch specialisten moet met 46 procent stijgen naar 25.337, op voorwaarde dat een deel van het werk wordt overgenomen door duizenden verpleegkundig specialisten. Gebeurt dat niet dan is de voorspelling dat het aantal medisch specialisten met 59 procent moet groeien naar 27.660. De kans is groot dat het kabinet nog veel meer artsen en specialisten wil laten opleiden. Mocht dat gebeuren, dan wordt het zo druk in de opleidingsziekenhuizen dat de patiëntenzorg in het gedrang kan komen. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Weblog Eric Bassant

7 reacties

 • no-profile-image

  rekenwonder

  Boel centjes voor een klare specialist. Heeft deze wijsneus ook de produktie die een specialist in opleiding voor zn rekening neemt meegenomen.... zou ook rendabel kunnen zijn.

 • no-profile-image

  Van Velzen

  837.000 euro gemiddeld per specialist? Tja, het kan natuurlijk ook voor de helft (en even goed kan ik stellen als voormalig opleider). Als je het geld geeft, dan zorgen de ziekenhuizen wel dat het opkomt.

 • no-profile-image

  berend

  Het heeft weinig zin om meer artsen op te leiden als er vervolgens geen opleidingsplekken zijn. Het is nu al dringen en daarna liggen de banen ook niet voor het oprapen op dit moment. Ik vraag me dan ook af waar al die geluiden van tekorten vandaan komen. Waarschijnlijk gaat het om specifieke specialismen, zoals ouderenzorg, waar straks tekorten zullen optreden. Lijkt me fair dit vooraf mee te delen aan studenten, dan kunnen ze hier bewust voor kiezen. Het voorspiegelen van een rooskleurige toekomst vol keuze en voordelen komt niet overeen met de praktijk.

 • no-profile-image

  Jurg

  Prima idee om te stoppen met de numerus fixus. Meer opleiden = meer artsen = marktwerking

 • no-profile-image

  ANH Jansen

  Mooi voorgerekend waarom de ABN Amro recent kwam met een negatief hypotheek advies voor artsen en medisch specialisten.

  De Orde is akkoord gegaan met een lumpsum salarissom van 2.2 miljard euro per jaar met een groei van 2.5% per jaar. Eric Bassant rekent nu voor dat het totaal aan specialisten met 60% moet groeien om de behoefte in 2028 te dekken. De lumpsum stijgt met 42%, de inflatie correctie is er niet eens, en het aantal deelnemers aan de trog stijgt met 60%. Dat wordt "indikken" in het jargon en verhuizen, als je al een hypotheek kan krijgen. Nu inschrijven bij de Wooncorporatie voor een sociale huurwoning is wellicht wat overdreven, maar de trend is evident; spiraal neerwaarts. We krijgen Cubaanse/Klassiek Oost-Europese toestanden in dit land.

 • no-profile-image

  bezorgde

  Door de feminisering zullen we sowieso een tekort gaan krijgen. En met het vaste budget voor specialisten haal je elke productieprikkel weg. Gegarandeerde wachtlijsten!En absoluut wegebbende motivatie van specialisten om hard te werken bij zo'n onbetrouwbaar beleid.

 • no-profile-image

  dorien

  meer artsen opleiden is goed maar duur, verpleegkundigen kunnen meer dan artsen denken.

Of registreer u om te kunnen reageren.