Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Massaontslag

Tussen de 30.000 en 50.000 banen staan er in de thuiszorg op de tocht. De aangekondigde bezuinigingen kunnen verschillend uitpakken, maar zeker is dat de gevolgen voor de werkgelegenheid gigantisch zullen zijn.
Massaontslag

Langzaam dringt door wat de personele gevolgen zijn van de hervorming van de ouderenzorg. In het donkerste scenario van werkgeversorganisatie ActiZ zijn er in 2015 50.000 banen minder in de extramurale zorg. Niet alleen door de bezuiniging op huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en begeleiding, maar ook vanwege de effecten die het opheffen van dagbesteding en het korten op de tarieven voor gehandicaptenvervoer zullen hebben.

Gemeenten

Precies uitrekenen wat de gevolgen voor de werkgelegenheid zijn, is niet mogelijk omdat de gemeenten zelf mogen bepalen hoe zij met de maatregelen omgaan. De ene gemeente accepteert wel een overschrijding van het Wmo-budget en de andere niet. Een actueel voorbeeld komt van de gemeente Zoetermeer. Deze gemeente heeft net haar aanbesteding voor huishoudelijke hulp in 2013 rond. In een persbericht schrijft ze dat alle contracten in 2013 ontbonden kunnen worden als de kabinetsmaatregelen verkeerd uitpakken. Niets is dus zeker.

Werkgevers

Ook werkgevers anticiperen op de nieuwe werkelijkheid. Een recent voorbeeld is Thebe. Deze thuiszorgaanbieder legde onlangs het personeel een sociaal plan voor waarin de huishoudelijke hulpen aan het werk konden blijven mits zij loon wilden inleveren. De medewerkers hebben het plan verworpen.

Werknemers

Voor de werknemers wordt het dus spannend. Volgende week zijn de begrotingsbesprekingen en dan zal duidelijk worden wat de ruimte is in het regeerakkoord. In aanloop naar de besprekingen zijn de verschillende zorgkoepels druk aan het lobbyen in Den Haag en is Abvakabo al aan het demonstreren. Helaas voor het thuiszorgpersoneel hebben de bond en ActiZ de strijdbijl nog steeds niet begraven en is er geen gezamenlijk actieplan om het banenverlies te beperken. De thuiszorgmedewerkers gaan een koude winter tegemoet. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Weblogs Wouter van den Elsen

8 reacties

 • Arjan M

  Jan C er is idd fraude gepleegd door thuiszorgorganisaties, er is voor 6 miljoen vastgesteld en men heeft de verwachting uitgesproken dat het om 10 miljoen gaat.
  Veel teveel begrijp me goed, maar dat rechtvaardigt nog geen bezuiniging van 2 miljard.

 • no-profile-image

  René K

  Hoezo gegraaid? Als doorvoeren van bezuinigen inhoud dat je daarmee zegt dat er dus wel bezuinigd kan worden stel ik voor om dan ook maar te stoppen met uitkeringen, onderwijs, etc. We doen het en dus kan het is immers dan het credo.

 • no-profile-image

  Jan C

  Je moet niet staken tegen de overheid, nee je moet de bestuurders van de zorg aanpakken; jullie hebben altijd HEEL GEMAKZUCHTIG de bestuurders hun zakken laten vullen -- daar hebben jullie niks aan gedaan -- en nu loopt het fout; gemakzucht wordt bestraft.

 • no-profile-image

  Jan C

  Dit is een vermindering van 2 miljard. Als dit gaat werken -- en daar gaat men vanuit , hoop ik -- zou je je in alle ernst af kunnen vragen HOEVEEL ER WEL NIET GEGRAAID IS DOOR THUISZORGBUREAU"S en ZORGINSTELLINGEN. Zo zie je maar je komt overal achter, maar het is wel een heel treurige vaststelling voor de patienten; voor die 2 miljard had men eerder goede zorg kunnen doen; dit allemaal is immers gekomen omdat de zorg goud kost en iedereen in Nederland toch nog klaagde. HOE DURVEN ZE TE STAKEN

 • no-profile-image

  Visser

  Wat heerlijk dat we er zoveel mantelzorgers bij krijgen!!

 • no-profile-image

  Mark

  Actiz heeft goed overleg met de andere bonden. Aan wie zou het liggen?

 • no-profile-image

  Piet

  Actiz is toch zo langzamerhand een schande voor de de beroeps groep .

 • no-profile-image

  Jan Kramer

  Jammer dat niet even gekeken is op de website van Abvakabo FNV en ook een verwijzing had plaatsgevonden naar het eerste massale protest gisteren in de Jaarbeurs "Wij zijn de thuiszorg".

Of registreer u om te kunnen reageren.