Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Werkdruk zorg te hoog om pensioen te halen

Werknemers in de zorg vinden hun werk mentaal en fysiek zwaar. Zes op de tien betwijfelt hierdoor of het werk vol te houden is tot de pensioenleeftijd. Doorwerken is zelfs bijna niet mogelijk volgens 28 procent.
Werkdruk zorg te hoog om pensioen te halen

Dat blijkt uit de Zorgbarometer van vakbond Abvakabo FNV, een kwartaalonderzoek onder zo’n 1.500 werknemers in ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg.

Mentaal

De ondervraagden vinden hun werk vooral mentaal zwaar (37 procent), met name in de ggz en vvt. De oorzaak hiervan is meestal de hoge werkdruk. Andere oorzaken zijn het emotionele contact met cliënten of patiënten, en onzekerheid over het behoud van de baan.

Lichamelijk

Verder bleek dat 27 procent het werk lichamelijk zwaar tot heel zwaar vindt. Dat komt onder meer door tillen en werken op onregelmatige tijden. Van de 250 respondenten die nachtdienst draaien, ervaart bijna de helft fysieke of mentale klachten.

Man/vrouw

Mannen en vrouwen ervaren de werkdruk anders. Voor mannen is werken in de zorg vooral mentaal zwaar, terwijl vrouwen meer moeite hebben met fysiek werk. Abvakabo FNV pleit daarom voor gecombineerde teams, zodat mannen en vrouwen elkaar kunnen ondersteunen.
Werkgevers zouden ook meer moeten doen om nachtdiensten minder zwaar te maken. Werknemers zouden op hun beurt meer gebruik moeten maken van het zogenaamde levensfasebudget (PLB), vindt Abvakabo FNV. Hiermee kunnen zij extra vrije dagen krijgen. (Corine de Goede - foto: ANP)

2 reacties

  • no-profile-image

    zorgverlener

    loop al meer dan tien jaar met lood in mun schoenen en denk er hard over met 60j te stoppen en geheel iets anders te doen-PTSS-syndroom?

  • no-profile-image

    criet

    en krek dat ie gelijk heeft, ik kap ermee met al die onzin, die ze ernaast verlengen

Of registreer u om te kunnen reageren.