Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

10 redenen waarom LinkedIn hét wervingskanaal voor toppersoneel is

Hoe vind je als werkgever die gemotiveerde en kwalificeerde werknemers met net dat beetje extra? Volgens Dr. John Sullivan, professor in management aan de San Francisco State Universiteit, via LinkedIn.
10 redenen waarom LinkedIn hét wervingskanaal voor toppersoneel is

LinkedIn telt wereldwijd 155 miljoen gebruikers, waarvan 3,4 miljoen Nederlandse. Het is daarmee een fantastische database met voornamelijk hoogopgeleide potentiële medewerkers.

Professor Sullivan, ook wel de “Michael Jordan of Hiring” genoemd, is de eerste om toe te geven dat LinkedIn niet perfect is, maar de kracht van het sociale netwerk voor recruitment is onmiskenbaar. Helemaal voor het vinden van topkandidaten. Hij draagt hiervoor de volgende redenen aan:

1. LinkedIn heeft veel niet-actieve werkzoekende leden

Passieve werkzoekenden zijn over het algemeen veel moeilijker te vinden en te bereiken. En juist deze groep bevat vaak kandidaten van topkwaliteit. Als je als werkgever op zoek bent naar latente werkzoekenden, dan bestaat er geen database zoals die van LinkedIn.

2. Kwalitatief hoog netwerk

Gekwalificeerde kandidaten zijn – ten opzichte van andere sociale netwerken – oververtegenwoordigd op LinkedIn. Dit is eenvoudig te controleren door bijvoorbeeld te kijken of toppresteerders van je eigen organisatie lid zijn.

3. Eenvoudig vergelijken

Omdat cv’s vaak allemaal een andere opbouw hebben, zijn ze moeilijk te vergelijken. Het formaat van LinkedIn-profielen is echter steeds gelijk waardoor het makkelijker wordt profielen te vergelijken.

4. Minder ‘gepimpte’ profielen

Uit onderzoek is gebleken dat LinkedIn-profielen accurater zijn dan cv’s. Dit komt omdat profielen voor iedereen zichtbaar zijn, waaronder ex-collega’s, vrienden en klasgenoten. Leugentjes worden hierdoor snel ontmaskerd. Bovendien worden LinkedIn-profielen over het algemeen beter bijgehouden dan cv’s.

5. Aanbevelen en introduceren

Op LinkedIn kun je aanbevelingen van kandidaten lezen. En hoewel deze aanbevelingen subjectief kunnen zijn, geven ze toch extra inzicht in de capaciteiten en het karakter van een potentiële medewerker. Vervolgens is het op LinkedIn eenvoudig om je via wederzijdse connecties te laten introduceren bij een interessante kandidaat.

6. Executive search

Veel directeuren en managers hebben een LinkedIn-profiel en kunnen opgespoord en benaderd worden.

7. Presentaties van interessante kandidaten bekijken

LinkedIn is geïntegreerd met sites zoals SlideShare http://www.slideshare.net/, zodat je (eventuele) presentaties van de persoon waar je in geïnteresseerd bent kunt zien.

8. Professionele groepen benaderen

Via LinkedIn is het mogelijk om lid te worden van professionele groepen. Via deze groepen wordt veel kennis en informatie gedeeld. Als werkgever kun je in specifieke groepen je eigen kennis op peil houden, een groep starten voor potentiële kandidaten of lid worden van groepen waar veel potentiële kandidaten inzitten.

9. Werving via bijeenkomsten

Professionele bijeenkomsten kunnen een goede plek zijn om potentiële medewerkers te ontmoeten. Bij evenementen op LinkedIn staat een lijst met aanwezigen die je als werkgever kunt doorlopen. Bovendien is er de mogelijkheid om eigen evenementen onder de aandacht te brengen onder interessante kandidaten.

10. Lage sollicitatiedrempel

Kandidaten die kunnen solliciteren met hun LikedIn-profiel ervaren minder drempels bij het solliciteren. Heeft jouw organisatie een “Solliciteer met LinkedIn” knop, dan maak je het interessante kandidaten nog makkelijker om te solliciteren.

Lees meer:

Lees het volledige artikel van Dr. John Sullivan

Bronnen: P&O

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.