Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Pauline Meurs vertrekt als lid Onderzoeksraad

Pauline Meurs vertrekt per 1 februari als lid van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid. 'Ik heb moeten vaststellen dat ik mij graag wil bezighouden met de zorg in de volle breedte, daar ligt mijn passie. Daarnaast vind ik het erg lastig om mij de vele sectoren die de Onderzoeksraad bedient, eigen te maken en een goede bijdrage te leveren . Het was een heel moeilijk besluit omdat ik de Onderzoeksraad een goede en zeer relevante organisatie vind', aldus Pauline Meurs in een toelichting.
Pauline Meurs vertrekt als lid Onderzoeksraad

Meurs blijft wat meer op afstand verbonden aan de Onderzoeksraad doordat ze vanaf 1 februari wordt benoemd tot buitengewoon raadslid. 'Met haar benoeming tot buitengewoon raadslid kan zij haar expertise op het gebied van gezondheidszorg voor de Onderzoeksraad blijven inzetten', aldus een bericht van de raad. In de praktijk komt dit erop neer dat ze straks niet meer drie dagen per week voor de Onderzoeksraad werkt maar op projectbasis. De lopende onderzoeksprojecten uit haar portefeuille zal ze afronden.

Verwachting

Meurs is hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit en voorzitter van ZonMw. Zij is een jaar in dienst geweest bij de Onderzoeksraad. Bij haar aantreden was de verwachting in de buitenwereld dat zij het beleid van de raad richting de gezondheidszorg meer zou kunnen vernieuwen en verbreden. In de gezondheidszorg zijn veiligheid en kwaliteit namelijk nauw met elkaar verbonden. Ingewijden stellen dat het zeer moeilijk is om binnen de aandachtsgebieden van de raad andere accenten aan te brengen. De raad heeft de gezondheidszorg uitgeroepen tot een van de vier gebieden die de komende jaren in de schijnwerpers staan. De andere gebieden zijn bouw, digitale veiligheid en zware industrie.

Incidenten

De afgelopen jaren deed de Onderzoeksraad enkele onderzoeken naar de gang van zaken rond incidenten in ziekenhuizen. Zo loopt nog een onderzoek naar het Ruwaard van Putten ziekenhuis waar op de afdeling cardiologie sprake is geweest van een groot aantal verdachte sterfgevallen. Eerder deed de raad onderzoek naar de rol van de leiding van het Scheper Ziekenhuizen waar sprake was van verdachte sterfgevallen bij patiënten die een maagverkleining lieten uitvoeren.

Of registreer u om te kunnen reageren.