Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Pim Giel: van Osira-manager tot dementie-filmer

Oud-verpleegkundige en voormalig Osira-manager Pim Giel maakt tegenwoordig documentaires. Op 14 januari 2016 is de première van de documentaire ‘GER, mijn hoofd in eigen hand’ over Alzheimer-patiënt Ger van der Gaast in EYE Amsterdam.
01Pim Giel_450.jpg

Op 14 januari 2016 is het zover. Dan gaat de documentaire ‘GER, mijn hoofd in eigen hand’ van documentairemaker Pim Giel in première. De film laat zien hoe Alzheimer-patiënt Ger van der Gaast regie over zijn eigen leven probeert te behouden. De documentaire is het vervolg op de documentaire ‘Mijn hoofd in jouw handen’ uit 2014, waarin Giel laat zien wat Alzheimer betekent voor relaties. Ook daarin figureert Van der Gaast: te zien is hoe zijn partner een einde aan de relatie maakt.

Dementerenden aanspreken op kracht

Ondanks al het verlies – hij verliest ook zijn huis – weet Van der Gaast, geïnterviewd in het decembernummer van Zorgvisie Magazine, met hulp zijn leven weer op de rit te krijgen. Giel helpt de oud-docent verpleegkunde om wekelijks voor een klas studenten op het ROC als ervaringsdeskundige op te treden. ‘Als je dementerenden aanspreekt op de kwaliteiten die ze hadden, dan kunnen ze nog een nuttige bijdrage aan de samenleving leveren. Een dementerende timmerman moet je niet laten knippen en plakken. Die moet timmeren.’

Commercie en zorg

Filmer Giel heeft een opmerkelijke loopbaan achter de rug. Hij maakt zijn studie biochemie niet af, omdat hij voorzag niet gelukkig te worden in de wereld van laboratoria. Giel is een mensenman en hij kiest voor de zorg. Hij wordt verpleegkundige op de intensive care. Na elf jaar houdt hij de zorg voor gezien en maakt hij de switch naar het bedrijfsleven. Als consulent bij een adviesbureau voor telecommunicatie in het havenbedrijf van Rotterdam gaat hij mee op Nederlandse handelsmissies onder leiding van onder meer oud-ministers Joritsma en Netelenbos en oud-premier Kok. De zorg komt weer in beeld als zijn vader, de oprichter van vaktitel Nursing, hulpbehoevend wordt. In 2003 wordt hij locatiemanager bij de Osira Zorggroep (tegenwoordig Amstelring).

Daklozen bij Osira

Giel is ondernemend en houdt van onorthodoxe plannen. Ouderenzorginstelling Osira kampt met onderbezetting. Giel ziet nieuwe doelgroepen in daklozen, uitbehandelde ggz-cliënten en patiënten met een verslaving. Van de raad van bestuur krijgt hij de vrijheid om personeel te vragen mee te doen. ‘Zo creëer je draagvlak op de werkvloer. De nieuwe medewerkers mochten zelf de relevante scholing kiezen. Dat ging allemaal buiten HRM om.’

Villa Randwijck

Als de  Wmo in 2006 het speelveld in de zorg verandert, houdt Giel het voor gezien bij Osira. In 2007 begint hij een eigen adviesbureau ‘welzijn nieuwe stijl’. Waar traditionele welzijnsinstellingen hun eigen zorgaanbod als uitgangspunt namen, probeert Giel burgers direct te betrekken bij het welzijn in hun eigen wijk. In Amstelveen start hij als vrijwilliger Villa Randwijck, waar de buurt onder leiding van Giel ondernemingsavonden en -proeverijen organiseert. ‘Bij Dineren à Table kunnen buurtbewoners voor een habbekrats dineren, mits ze een eenzame buurtgenoot meenemen.’

Happy Motion

In 2011 komt zijn ervaring in de zorg samen met zijn passie voor filmen. In zijn vrije tijd heeft hij dan al een filmopleiding gevolgd bij de Open Studio. Hij besluit een documentaire over dementie te maken. Via sponsoring en crowdfunding verzamelt hij genoeg geld om met zijn stichting Happy Motion te starten met filmen. Zijn vrouw en twee zonen werken ook mee. De financiering krijgt hij pas rond als de film klaar is. Hij koppelt de première in 2014 aan een congres in EYE Amsterdam, met Erik Scherder als dagvoorzitter. De bijeenkomst is een groot succes en aanleiding voor een follow-up op 14 januari 2016.

Workshop Anne-Mei The met Adelheid Roosen

Ook dan is EYE Amsterdam weer de locatie. Het congres staat dit keer in het teken van de Wmo, gemeentes en innovaties rond Alzheimer. De dagvoorzitters Erik Scherder en Marc Petit leiden bezoekers door een gevarieerd programma met onder meer lezingen van burgemeester Van der Laan van Amsterdam, Roger Baumgart, directeur van Homestead International, Rogier van der Hooft, commercieel directeur zorgverzekeraar CZ, bestuursvoorzitter Eelco Damen van Cordaan en Janny Bakker, wethouder in Huizen.  Jan Slagter van Omroep MAX zal Ger en Pim interviewen over de film zelf. Daarnaast zijn er vele workshops van onder andere Anne-Mei The met Adelheid Roosen en initiatiefnemer van de dementie-app Pieter Hasenaar met wethouder Henny Timmerman van IJmuiden.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.