Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wortel en stok

[Weekoverzicht] We gaan van ‘spreadsheet-inkoop’ naar een continue dialoog met zorgaanbieders. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn over het nieuwe inkoopbeleid voor de Wet langdurige zorg (Wlz) 2016. Een positieve beweging die wel gepaard gaat met meer onzekerheid en minder geld voor zorgaanbieders.
Wortel en stok
Foto: Reed/Jan Willem Schouten

Zorgkantoren verdelen deze zomer het budget voor 2016. Dat doen ze voor het eerst niet meer volledig. Een deel van het budget houden ze achter de hand. Dat deel kunnen ze in de loop van 2016 naar eigen inzicht beschikbaar stellen. Bovendien liggen de nieuwe tarieven niet zoals voorheen vast. Ze komen nu tot stand door dialoog en afspraken tussen zorgkantoren en zorgaanbieders afzonderlijk. Deze veranderingen zijn wel even spannend voor Wlz-aanbieders. Die zijn gewend om precies te weten wat de volumes en prijzen zijn voor het komende jaar. Deze onzekerheid is volgens mij een kleine prijs die de zorgaanbieders moeten betalen voor betere zorg.

Klantgericht

Als objectieve toeschouwer sta ik helemaal achter de nieuwe vorm van zorginkoop. Die houdt in dat aanbieders die moderniseren, beloond worden met een opslag boven op het basistarief en dat instellingen die onder toezicht staan of nauwelijks innoveren, worden geprikkeld met enkel een basisjaartarief. Het is de klassieke verbetermethode met de wortel en de stok. Ik denk dat hiermee de zorgaanbieders aangespoord worden daadwerkelijk klantgerichter te gaan werken en meer zorg buiten de instellingsmuren te leveren.

De klant

Belangrijkste punt hierbij is volgens mij dat er een redelijk grote stap gezet wordt met het meer cliëntvolgend maken van het budget. Voorbij zijn de dagen dat grote zorgaanbieders vanwege hun historische positie verzekerd waren van volume. In overleg met het zorgkantoor zullen deze organisaties moeten hervormen en voor een deel van hun budget actief klanten moeten werven. Hierdoor komt niet alleen de klant meer aan het stuur, maar krijgen nieuwe aanbieders bovendien meer ruimte op de markt.

Bezuinigen

Hoewel ik positief ben, weet ik ook dat het niet makkelijk wordt voor de zorgaanbieders. Zeker als je de fikse korting op de Wlz-uitgaven van 2016 in overweging neemt. Het aantal lichte zorgzwaartepakketten (zzp’s) in de Wlz daalt minder hard dan verwacht, wat in 2016 gecompenseerd wordt. Al met al resulteert dat in een korting van 380 miljoen euro. Een behoorlijke opgave.

2 REACTIES

  1. Mijnheer Schouten staat wel erg van de werkelijkheid af, misschien is het nodig om eens bij te praten hoe het er werkelijk aan toegaat met de zorginkoop, te beginnen met 2015.
    Er is totaal geen overleg tussen zorginkoper en zorgaanbieder; het wordt gewoon oppgelegd vanuit de zorginkoper, in ons geval CZ.
    Alles wat ingebracht wordt door de zorgaanbieder wordt niet eens in acht genomen.

  2. Lees alle reacties
  3. Wat een onzinnig verhaal van meneer Schouten die blijkbaar niet weet hoe het in de prakltijk bij bezuinigingen in de WLZ zorg echt gaat verlopen. De Client is bij bezuinigingen altijd de dupe want daar wordt de bezuiniging op verhaald.
    Jan Kerkhoff

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.