Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Toekomstige zorg Zeeland: een uitdagende klus’

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Over een jaar moet er een implementatieplan liggen voor verbetering van de zorg in Zeeland. Dat zegt Eeke van der Veen. Deze maand is hij benoemd tot voorzitter van de commissie Toekomstige Zorg Zeeland. ‘In principe geldt de benoeming voor een periode van een jaar’, aldus Van der Veen.
‘Toekomstige zorg Zeeland: een uitdagende klus’

De commissie is een initiatief van zorgverzekeraar CZ. De verzekeraar heeft onderzocht wat de wensen zijn van patiënten en cliënten in Zeeland. Daarna is met betrokkenen een toekomstvisie ontwikkeld die deze zomer is aangeboden aan minister Schippers. De bevolking in Zeeland krimpt en vergrijst. Tussen 2015 en 2025 zal het aantal 65-plussers groeien met bijna 20 procent. Tegelijk is het zorgaanbod versnipperd en kampen de ziekenhuizen met financiële problemen.

Een band met Zeeland

In de publiciteit van de afgelopen weken werd vooral belicht dat Van der Veen al veertig jaar in de provincie komt omdat zijn familie daar een vakantiehuis heeft. Het is een deel van het verhaal. ‘Toen ik lid was van de Tweede Kamer voor de PvdA had ik Zeeland al in mijn portefeuille omdat er geen partijleden uit die provincie in de Kamer zaten. Ik had destijds regelmatig contact met zorgverleners en patiënten uit Zeeland. Ik was direct en indirect betrokken bij de organisatie van de zorg in de provincie’, geeft Van der Veen als verklaring voor zijn benoeming.

Kennis en ervaring

Hij is aangetrokken als onafhankelijke voorzitter van de monitorcommissie waarin CZ-bestuursvoorzitter Wim van der Meeren en gedeputeerde Ben de Reu zitting hebben, en als voorzitter van de begeleidingscommissie waaraan ongeveer veertig partijen deelnemen. De voormalige bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Agis brengt zijn kennis en ervaring in en ook het patiëntenperspectief. Sinds 2013 is hij voorzitter van Zorgbelang Nederland. ‘Mijn taak is om in de gaten te houden of het proces in Zeeland netjes verloopt en erop te letten dat de burger in Zeeland er wat mee opschiet. Dit is een heel leuke klus én het is een uitdagende klus.’

Zorgaanbieders zijn aan zet

De zorgaanbieders moeten de komende tijd zelf afspraken maken over samenwerking in de eerste en tweede lijn, netwerkvorming in de ggz en de inzet van ict. Er moeten bijvoorbeeld geïntegreerde zorgcentra voor de eerste lijn worden opgezet en de ziekenhuizen in Vlissingen en Terneuzen moeten afspraken maken over de verdeling van de medisch specialistische zorg. ‘Het eerste deel van het traject is begeleid door KPMG Plexus, nu zijn de zorgaanbieders aan zet. Het is een spel van domeinen. De verzekeraar blijft op de achtergrond.’

1 REACTIE

  1. Verzekeraar op de achtergrond? Hij kan er ook voor kiezen verantwoordelijkheid te nemen voor de verbinding van alle relevante partners. Daar heeft de patiënt tenslotte belang bij en dus (of is dat te kort door de bocht?) de verzekeraar zelf ook.
    Aldus Laurens Baas, voor management in verbinding.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.