Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'De Frankelandgroep krijgt een totaal andere bestuursconstructie'

Ze is 'de helft van haar leven' verbonden geweest met de Frankelandgroep en voerde bijna 27 jaar lang als een soort twee-eenheid met Ben de Koning het bestuur. Anne-Marie van der Linden vertelt hoe ze zich losscheurt van Frankeland.
AnneMarieVanderLinden_450.jpg

Uw medebestuurder zei al in 2007 dat u als een soort twee-eenheid samen met Ben de Koning bestuur en directie deed. Hoe moet hij verder? ‘Klopt. Hij de financiën en ik de zorg; we zijn ongelooflijk op elkaar ingespeeld. We hebben diep nagedacht over hoe het bestuur na mijn vertrek verder moest en hebben zelfs gelijktijdig opstappen overwogen. Hij zag ertegen op met een nieuwe collega verder te gaan. Voordat je weer zo’n nauwe samenwerking hebt opgebouwd… Uiteindelijk hebben we tot een andere structuur besloten waarbij hij uitsluitend het bestuur doet en drie nieuwe directeuren zijn aangesteld. Alle drie intern geworven, mensen die hier al tien jaar werken. Iedereen werkt hier overigens al lang, dat zit ons in de genen.’

Vertrekt u met een gerust hart? (Na deze vraag blijft het even stil.) ‘Een zware vraag. Het is een totaal nieuwe constructie met een bestuurder die zich nog helemaal moet inwerken in de zorg omdat hij daar tot nu toe geen omkijken naar had. En drie directeuren die zijn doorgestroomd en dus nog geen ervaring hebben in deze functie. Maar ze kennen elkaar, het werk en de organisatie door en door; alle voorwaarden zijn aanwezig om het te laten slagen.’

Ik doelde ook op mogelijke zorgen door de veranderde wet- en regelgeving. ‘O nee, daar slaan we ons wel weer doorheen. Dat is in het verleden ook steeds gelukt. Nieuwe wet- en regelgeving biedt ook nieuwe kansen naast bedreigingen. Als we maar goed ons eigen doel voor ogen houden en zolang we een goede verzekeraar in de regio hebben, heb ik daarover geen enkele zorg. Aan DSW hebben we een meer dan goede verzekeraar, constructief en pragmatisch. Samen met DSW komen we er altijd uit.’

En met de gemeente? ‘Ook met het huidige college van B&W is de relatie goed. We hebben hier in Schiedam nu het Zeeuwse model voor de huishoudelijke verzorging. Zolang je met de prijs akkoord gaat en kwaliteit levert, is de klant vrij zijn eigen aanbieder te kiezen.’

Ook scheiden wonen en zorg baart u geen zorgen? ‘Nee, de Frankelandgroep beschikt over eigen zelfstandige woningen. De verzorgingshuisfunctie bouwen we geleidelijk af door, zodra een woning vrij komt, deze te verhuren aan iemand met een zorgindicatie. Alleen onze uitgebreide gemeenschappelijke voorzieningen zouden een probleem kunnen vormen, maar daarover is Ben nu in gesprek met de gemeente. Die is voornemens om daaraan bij te dragen in de vorm van een subsidie. Anders moet de gemeente al die mensen individueel stutten terwijl ze hier mee kunnen profiteren van ons aanbod aan maaltijden en welzijn.’

Zelfs de vakantielocaties in Spanje en Rockanje zijn niet in de knel gekomen? ‘Absoluut niet. Evenmin als onze eigen sportclub en buitenactiviteiten. We runnen die locaties met vrijwilligers zodat ouderen daar op vakantie kunnen. Leuke dingen horen erbij. Net als kwaliteit staat welzijn hier met hoofdletters geschreven.’

Hoe wordt het voor u om na 33 jaar zonder de Frankelandgroep te leven. Heeft u al plannen? ‘Het wordt zeker moeilijk om los te laten. Ik ben de helft van mijn leven bij Frankeland betrokken geweest. Het was altijd enorm gezellig, we hebben veel met elkaar meegemaakt en veel successen behaald. We zijn echt een soort familie, waarbinnen wel eens frictie is maar waar iedereen elkaar steunt. En nee, ik heb alleen vakantieplannen voor komend jaar. Ik ga in de zon overwinteren. En ik ga eens goed de stofkam door mijn huis halen want dat is altijd een stiefkindje geweest. Verder heeft Chris Oomen, bestuurder van Zorgkantoor DSW, een prijs voor bijzondere initiatieven in de ouderenzorg ingesteld, naar mij vernoemd en mij als juryvoorzitter benoemd. Daarvoor moet nog een opzet gemaakt worden. Maar ik heb nog helemaal geen tijd gehad om erover na te denken wat ik wil gaan doen, dus ik ga de ruimte even op me af laten komen.’

Berber Bast

chef redactie Zorgvisie
Bekijk profiel

Of registreer u om te kunnen reageren.