Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Huisartsen, ziekenhuizen, ggd, ggz en vvt moeten het samen doen’

Huisarts Marjolein de Jong treedt per 1 april toe tot de raad van bestuur van Groenhuysen, een vvt-organisatie in de regio Roosendaal. Ze heeft altijd bestuurlijke functies naast de praktijk gehad. ‘De laatste tijd kwam ik daarmee klem te zitten.’
Marjolein de Jong

Bijzonder, een huisarts die toetreedt tot de raad van bestuur van een vvt-organisatie. Bent u gevraagd? ‘Nee hoor, ik heb netjes gesolliciteerd. Ik keek al een tijdje uit naar iets zoals medisch directeur, waarbij ik aanvankelijk nog dacht dat te kunnen combineren met de praktijk. Maar zulke functies zijn er niet voor twee dagen in de week. En zo’n praktijk, dat laat je niet zomaar los. Ik ben bovendien een van de oprichters.’

Er loopt wel een bestuurlijke draad mee in uw loopbaan. ‘Ja, ik heb altijd bestuurlijke functies naast mijn werk als huisarts gehad. Mijn instelling was van begin af aan “als je denkt dat iets beter kan of moet, moet je kijken of je er wat aan kunt doen”. Ik zocht dus posities op van waaruit ik dingen kon beïnvloeden. Ik was jong en ik was vrouw en dan val je op, dus dan rol je van het een in het ander. Maar de laatste jaren kwam ik soms klem te zitten met al die dingen erbij. Toen kwam het besef dat ik een keuze moest maken.’

En toen kwam deze vacature voorbij. ‘Een vacature die me op het lijf was geschreven. Ze zochten iemand met een medische achtergrond. Bij Groenhuysen hechten ze veel belang aan medische kwaliteit. Dat is voor een vvt-organisatie best bijzonder. Ze hebben een regionaal center of excellence voor jong-dementerenden en zijn bezig met een bovenregionaal center of excellence voor parkinsonpatiënten. En ze zoeken in Groenhuysen ook heel bewust de samenwerking. Om goede kwaliteit van zorg neer te zetten, hebben we elkaar nodig. Huisartsen, ziekenhuizen, ggd, ggz, vvt, we moeten het allemaal samen doen.’

Wat vindt u belangrijk in de ouderenzorg? ‘Wat er speelt en waar we hier intensief mee bezig zijn, is de opsporing van kwetsbare ouderen. Het is fijn als mensen heel lang thuis kunnen blijven wonen, maar we merken nu dat als het dan misgaat, gaat het ook heel erg mis. En dan moeten mensen met spoed naar het ziekenhuis of een verpleeghuis. We moeten zorgen dat we beter zicht hebben op hoe het werkelijk met oude mensen gaat. Voorkomen dat ze te hard achteruitgaan, omdat de zorg niet goed geregeld is. Die ervaring neem ik mee naar Groenhuysen.’

Kampt Groenhuysen ook met leegstand? ‘Nee, ze hebben de omslag goed zien aankomen en hebben de verschuiving van intramuraal naar extramuraal tijdig ingezet. Ze hebben vooral voorzieningen voor wonen met zorg naar behoefte. Ze hebben ook geen mensen hoeven ontslaan.’

De innovatieve benadering van Groenhuysen spreekt u aan, stond in het persbericht. Er zijn zo veel mogelijkheden om het beter te regelen voor de patiënt – of eigenlijk moet ik nu zeggen, de cliënt – met innovatieve oplossingen. Een voorbeeldje uit de huisartsenpraktijk. Mensen kunnen thuis uitstekend hun glucosewaarden meten. Ze komen met het apparaatje hier naar de praktijk, ik print de waarden uit en tik ze vervolgens over in mijn computer. Onhandigheden die je in het gebruik thuis niet meer zou pikken, pikken we in de zorg nog wel. Groenhuysen is naar eigen zeggen een organisatie “met lef”; dat blijkt al uit het feit dat ze mij hebben aangenomen.’

U gelooft in e-health? ‘Ja, ik ben zelf erg gadget-minded. Ik probeer alles uit: fitbits, draadloze bloeddrukmeters… Ik gebruik ze bij het hardlopen bijvoorbeeld. Als het voor mij werkt, waarom niet voor een diabetespatiënt? Waar ik van baal is dat het zo moeilijk voor elkaar te krijgen is. In de regio zijn we bezig met een persoonlijk gezondheidsdossier. Dat wordt echt de toekomst. Vorig jaar hebben we een eerste proef gedaan met patiënten de beschikking geven over hun medische data. Nu loopt een proef samen met Philips om diabetespatiënten de mogelijkheid te geven hun zelfmanagement te vergroten. Ik krijg bij Groenhuysen ook met deze ontwikkelingen te maken. Cliënten en hun familie kunnen inloggen op hun ecd met het uiteindelijke doel dat ze hun zorgplannen kunnen beïnvloeden door aan te geven wat voor hen belangrijk is.’

Gaat u de huisartsenpraktijk missen? ‘Zeker, ik heb hier dertien jaar gewerkt. Als huisarts sta je heel dicht bij de mensen en hun leven. En sommige mensen weten ook wel veel van mij. Die band met mijn patiënten ga ik missen. Maar het is fijn om me straks meer op één ding te kunnen richten, zonder de druk van het volgende spreekuur.’

Berber Bast

chef redactie Zorgvisie
Bekijk profiel

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.