Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Individuele zorg organiseer je beter als regio’

Op 1 maart begint Pauline Terwijn, bestuurder van de Saxenburgh Groep en de coöperatie Vitaal Vechtdal, als voorzitter van de raad van bestuur van Pantein. ‘Ik werk graag voor een organisatie waar verschillende onderdelen van de zorg bij elkaar zitten.’
pauline_terwijn450.jpg
Foto: Saxenburgh Groep

Goede ketenzorg is tegenwoordig de standaard. ‘Sterker nog, het gaat een stap verder dan de keten; ook preventie hoort bij goede zorgverlening. Wat kun je doen om de leefstijl te beïnvloeden zodat mensen zo gezond mogelijk blijven. Daar heb ik hier met Vitaal Vechtdal op ingezet samen met andere zorgaanbieders, werkgevers, scholen en gemeenten. Er is een burgercoöperatie opgericht om inwoners van de regio zeggenschap te geven over hun leefomgeving en gezondheidsbevordering in de regio. Door middel van een eigen aanvullende zorgpolis, de Vitaal Vechtdal polis, krijgen burgers prikkels om zich gezond te gedragen.

Heeft u de opdracht iets in de geest van Vitaal Vechtdal opzetten in Boxmeer? ‘Eerst is mijn taak de zorg van Pantein voort te zetten en de bedrijfsvoering gezond te houden. Als bestuurder van een collega-organisatie weet ik dat Pantein een mooie organisatie is waar goede zorg wordt verleend, maar ik ken de organisatie en de regio nog niet van binnen. Ik ga zeker kijken wat er al is in Boxmeer en verder stimuleren dat we samen met andere partijen de mensen in de regio gezond houden.

Wat wordt de portefeuilleverdeling? ‘Ik word voorzitter van de raad van bestuur en verder hebben we het er nog niet over gehad. Dat gaan we blijmoedig uitzoeken als ik daar start.’

Welke grote uitdagingen ziet u bij Pantein? ‘De uitdagingen voor de gezondheidszorg en voor zo’n gecombineerde organisatie in het algemeen is de vraag hoe je je verbindt met de cliënten en hoe de zorgverlening persoonlijker wordt. De cliënt stelt eisen: hoe gaat dat samen met een gezonde en efficiënte bedrijfsvoering.’ De mate van hoge serviceverlening gecombineerd met hoge kwaliteit van zorg binnen een gezonde bedrijfsvoering is de kracht van een zorgorganisatie.

Te meer nu de overheid ook kritischer is geworden op de besteding van middelen. ‘Dat kritische zit vooral in het aansluiten van de zorg op wat de cliënt werkelijk vraagt. Dat vind ik echt een belangrijk punt, wat me weer terugbrengt bij de “zorg in de regio”. Je kunt het wel hebben over de regio, maar de zorgverlening zit toch op individueel niveau. Alleen, die individuele zorg kun je beter organiseren als regio.’

Hoe combineer je die twee schalen: regio en individu? ‘Mensen hebben een leven en in dat leven gaat iets mis. Iemand wordt bijvoorbeeld ziek. Dat vraagt een integrale aanpak want die persoon is niet alleen patiënt, maar ook opvoeder, werknemer, mantelzorger misschien. Dat moeten zorgverleners goed voor ogen hebben en vervolgens hun rol nemen. Je moet de link kunnen leggen met de gemeente, de werkgever, de familie en de school om het zorgnetwerk rond die patiënt goed in te richten zodat die zo snel mogelijk zijn leven weer kan oppakken.’

Saxenburgh Groep en Pantein zijn beide grote combinaties die ziekenhuiszorg en ouderenzorg combineren. Wat wordt er nieuw voor u bij Pantein? ‘Je zou kunnen zeggen dat ik de psychiatrie inruil voor thuiszorg en kraamzorg. (Aan het Röpcke Zweers Ziekenhuis in Hardenberg is een PAAZ verbonden, red.) Ik werk graag voor een organisatie waar verschillende onderdelen van de gezondheidszorg bij elkaar zitten. Mensen hebben meestal meerdere soorten zorg nodig en in zo’n organisatie kun je dan de zorgverlening goed regelen rond de patiënt.’

Goede ketenzorg is tegenwoordig de standaard. ‘Sterker nog, het gaat een stap verder dan de keten; ook preventie hoort bij goede zorgverlening. Wat kun je doen om de leefstijl te beïnvloeden zodat mensen zo gezond mogelijk blijven. Daar heb ik hier met Vitaal Vechtdal op ingezet samen met andere zorgaanbieders, werkgevers, scholen en gemeenten. Er is een burgercoöperatie opgericht om inwoners van de regio zeggenschap te geven over hun leefomgeving en gezondheidsbevordering in de regio. Door middel van een eigen aanvullende zorgpolis, de Vitaal Vechtdal polis, krijgen burgers prikkels om zich gezond te gedragen.’

Heeft u de opdracht iets in de geest van Vitaal Vechtdal op te zetten in Boxmeer? ‘Eerst is mijn taak de zorg van Pantein voort te zetten en de bedrijfsvoering gezond te houden. Als bestuurder van een collega-organisatie weet ik dat Pantein een mooie organisatie is waar goede zorg wordt verleend, maar ik ken de organisatie en de regio nog niet van binnen. Ik ga zeker kijken wat er al is in Boxmeer en verder stimuleren dat we samen met andere partijen de mensen in de regio gezond houden.’

Wat wordt de portefeuilleverdeling? ‘Ik word voorzitter van de raad van bestuur en verder hebben we het er nog niet over gehad. Dat gaan we blijmoedig uitzoeken als ik daar start.’

Welke grote uitdagingen ziet u bij Pantein? ‘De grote vraag voor de gezondheidszorg en voor zo’n gecombineerde organisatie in het algemeen is hoe je je verbindt met de cliënten en hoe de zorgverlening persoonlijker wordt. De cliënt stelt eisen: hoe gaat dat samen met een gezonde en efficiënte bedrijfsvoering. De mate van hoge serviceverlening gecombineerd met hoge kwaliteit van zorg binnen een gezonde bedrijfsvoering is de kracht van een zorgorganisatie.’

Te meer nu de overheid ook kritischer is geworden op de besteding van middelen. ‘Dat kritische zit vooral in het aansluiten van de zorg op wat de cliënt werkelijk vraagt. Dat vind ik echt een belangrijk punt, wat me weer terugbrengt bij de “zorg in de regio”. Je kunt het wel hebben over de regio, maar de zorgverlening zit toch op individueel niveau. Alleen, die individuele zorg kun je beter organiseren als regio.’

Hoe combineer je die twee schalen: regio en individu? ‘Mensen hebben een leven en in dat leven gaat iets mis. Iemand wordt bijvoorbeeld ziek. Dat vraagt een integrale aanpak want die persoon is niet alleen patiënt, maar ook opvoeder, werknemer, mantelzorger misschien. Dat moeten zorgverleners goed voor ogen hebben en vervolgens hun rol nemen. Je moet de link kunnen leggen met de gemeente, de werkgever, de familie en de school om het zorgnetwerk rond die patiënt goed in te richten zodat die zo snel mogelijk zijn leven weer kan oppakken.’

Berber Bast

chef redactie Zorgvisie
Bekijk profiel

Of registreer u om te kunnen reageren.