Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Chapeau CNV, nu de FNV nog

Voorzitter Suzanne Kruizinga van vakbond CNV Zorg en Welzijn komt vandaag op Zorgvisie met historisch nieuws. De vakbond gaat zich eindelijk fundamenteel hervormen. Hopelijk is de bond hiermee nog op tijd en gaat ze niet alsnog ten onder in deze tijden van ‘disruptive change’.
elsen500.jpg

Er wordt vaak gesold met werknemers en dat geldt zeker voor zorgmedewerkers. Met name laagopgeleide zorgmedewerkers worden de laatste jaren in grote getalen op straat gezet. Dan zijn er nog de minicontracten met flexibele uren waarvan je als zorgmedewerker niet eens de huur kan betalen. Onderbezetting, nachtdiensten, agressie op de werkvloer en dat alles voor een mager loon. Gelukkig zijn daar de vakbonden die voor de belangen van de thuishulpen, verpleegkundigen en verzorgenden opkomen.

Steun
Maar hoe ziet die steun van de vakbond er eigenlijk uit? Ze onderhandelen in de naam van het personeel met de werkgevers over de nieuwe cao. En ze komen in actie als er ergens een reorganisatie plaats vindt. De vraag is of je hier als zorgmedewerker echt wat aan hebt. Die cao-onderhandelingen zijn een soort mistig ritueel waar je geen invloed op hebt en die protestacties lopen ook vaak op niets uit. Vandaar dat met name nieuwe zorgmedewerkers helemaal geen lid meer zijn van een bond.

Raamwerkafspraken
Kruizinga wil hier wat tegen doen door de rol van haar bond structureel te wijzigen. Het moet geen onderhandelingsplatform meer zijn dat er enkel op uit is om de gevestigde belangen van mensen met een vast contract te verdedigen. De nieuwe bond is een dienstverlener voor met name ook nieuwe zorgmedewerkers. Je hoeft er geen lid van te zijn om advies te krijgen over je flexcontract met een zorgaanbieder. Zelfs als zzp’er kun je straks steun en advies krijgen van CNV Zorg en Welzijn. Er zullen altijd nog collectieve afspraken met werkgevers gemaakt worden over het loon en andere hoofdzaken in wat Kruizinga ‘raamwerkafspraken’ noemt. Maar de tijd dat voor elke zorgfunctie een vuistdik document wordt uitonderhandeld, is wat betreft CNV Zorg en Welzijn passé.

CNV
Een goede stap van CNV en een uitdaging richting die andere grote vakbond in de zorg. Wat gaat FNV Zorg & Welzijn doen?   

Dossier Cao’s in de Zorg
Lees nieuws en achtergronden over cao’s in de zorg. Dat zijn de Cao VVT, Cao Ziekenhuizen, Cao Ggz en Cao Gehandicaptenzorg. Deze Cao’s in de zorg zijn de grootste van Nederland. Tijdens Cao-onderhandelingen discussiëren werkgevers en werknemers over o.a. de flexibilisering van de arbeidsmark, onregelmatig werk en ziekteverzuim.  

1 REACTIE

  1. Inderdaad een goede ontwikkeling. Kan de CNV meteen beginnen om in de kraamzorg (zover ik weet ongeveer 100 CNV leden) eindelijk de actieve (vrijwilligers/onbetaald) beroepsvereniging NBvK (ruim 3600 leden inclusief bijna alle 700 zzp-ers in de kraamzorg) toe te laten aan de CAO onderhandelingen. Zodat er eindelijk eens een goede CAO of raamovereenkomst komt en dan kunnen ze ook eens laten zien of ze daarna de macht hebben en willen gebruiken om werkgevers aan CAO's te houden en leden echt bj te staan. Tot nu houdt de goed betaalde heer Mellema samen met de FNV onderhandelaars Zorg en Welzijn dat tegen: eigen woorden FNV onderhandelaar: jullie zijn concurrenten en wij zijn samen met de bonden (CNV, FNV, Nu91 en FBZ rond 1200 leden) representatief genoeg. Dus laat maar eens zien. Wij (NBvK) wachten sinds 2009 al op een uitnodiging van onze zusters bij de grote bonden, niet voor macht of geld maar gewoon voor werkbare CAO's die ook gehandhaaft worden. Maar mogen tot nu enkel als ledenwerfmiddel dienen en moeten onze mond houden. Leden van NBvK die lid worden van een reguliere bond, krijgen weinig steun van bestuurders of IBB met excuus: ga eerst maar eens zorgen dat je collega's lid worden of doe maar mee in onze werkgroep waar we vertellen wat goed voor je is, aan onze acties etc. Inmiddels doen de bonden ook nog eens net of ze in de CAO VVT een CAO kraamzorg afsluiten terwijl ACTIZ en BTN de kraamzorgwerkgevers niet eens vertegenwoordigen. Vertel mij maar of dit een stap is of gewoon beetje luchtfietsen, CNV! En welke leden jullie in de zorg dan gaan helpen. En hoe. Als de werkgevers gewoon hun goddelijke gang blijven gaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.