Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lakmoesproef voor zwakke verpleeghuizen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zwakke verpleeghuizen maken te veel gebruik van onervaren, laaggeschoolde tijdelijke krachten. Ze doen er goed aan te stoppen met hun defensieve aannamebeleid.
Bart_2016_450.jpg

Een defensief personeelsbeleid, dat is een belangrijk verschil tussen goede en zwakke verpleeghuizen. Dat toont een interessant achtergrondrapport van Dageraad Advies aan, waarover Zorgvisie vorige week heeft bericht. Verpleeghuizen met kwaliteitsissues maken vijf keer zo veel gebruik van uitzendkrachten. Vijf keer. Dat is niet een beetje meer, maar heel veel meer. Ze zetten ook veel meer jonge onervaren krachten in. Ook maken ze meer gebruik van laaggeschoold personeel. Tijdelijke contracten worden vaak niet verlengd. Ze slagen er  niet in om de goede verzorgenden en verpleegkundigen te behouden. De functiemix op de werkvloer is dus heel anders. Het gevolg is dat ouderen steeds nieuwe gezichten zien. Dat is nooit goed voor de kwaliteit van zorg.

Functiemix verpleeghuizen als lakmoesproef

De adviseurs van de Dageraad Advies kwamen tot deze bevindingen door de functiemix van elf goede huizen te vergelijken met elf zwakke huizen. De informatie haalden ze uit de data-informatiesystemen van de organisaties zelf. Opvallend is dat sommige van de zwakke huizen deze basale informatie over de inzet van het eigen personeel niet zelf konden ophoesten. Dat hoorde ik deze week in een achtergrondgesprek bij Waardigheid & Trots, het kwaliteitsprogramma van het ministerie van VWS. De organisaties laten zich leiden door de waan van de dag. Brandjes blussen met het inzetten van veel jonge, tijdelijke krachten. En door vaste krachten meer uren te laten draaien. Dat zorgt weer voor overbelaste medewerkers en een hoog ziekteverzuim. Zo raken zwakke organisaties van de regen in de drup.  De afstand van bestuurders tot de werkvloer is groot. De focus is meer op financiën dan wat er echt in de praktijk gebeurt in het contact van zorgprofessionals met cliënten.

Defensief aannamebeleid verpleeghuizen

De zwakke verpleeghuizen zijn zich er meestal niet van bewust dat ze in een vicieuze cirkel naar beneden zitten. Ze kunnen daar achter komen door hun functiemix te vergelijken met de elf goede huizen. Een eenvoudige lasmoesproef om te bepalen waar je als verpleeghuis staat. Om die vicieuze cirkel te doorbreken is het zaak het defensieve aannamebeleid overboord te zetten. Wil je de juiste mix van ervaring en deskundigheid op de werkvloer hebben, dan moet je goede krachten aantrekkelijke contracten bieden. Goede organisaties doen dat ook gewoon. Viattence biedt een baangarantie aan voor mensen die zich willen laten omscholen tot verzorgende.

Aantrekkelijke arbeidscontracten verpleeghuizen

Ook enkele zwakke verpleeghuizen slaan die weg in. Het is nog te vroeg om te bepalen of het werkt. Maar één bestuurder merkte in ieder geval dat met het aanbieden van vaste contracten er opeens wel voldoende response was van verpleegkundigen op vacatures. Dan wordt het mogelijk om brandjes te blussen met een team van ervaren krachten die weten hoe ze moeten handelen in crisissituaties. Aantrekkelijke contracten aanbieden is zo belangrijk voor organisaties in de ouderenzorg. Zeker nu er in de cao ziekenhuizen, een sector waarmee de ouderenzorg concurreert om verpleegkundigen, een loonsverhoging van 3,7 procent is afgesproken. Stoppen dus met het defensieve aannamebeleid. Stoppen met het aanbieden van kleine tijdelijke contracten. Wil je de juiste handen aan het bed, dan ontkomen verpleeghuizen niet aan het aanbieden van aantrekkelijke arbeidscontracten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.