Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanpak zorgfraude volgens Patiëntenfederatie: ‘Je kunt de patiënt toch eerst bellen?’

Bert Bukman
Bestrijding van zorgfraude is noodzakelijk, maar het betreffende wetsvoorstel vertoont mankementen. Dat stelt Patiëntenfederatie Nederland. Als er sprake is van een vermoeden van fraude, is het beter eerst even te bellen met de betreffende patiënt, aldus een woordvoerder.
Meens
Jürgen Fälchle / stock.adobe.com

Het kabinet wil de zorgfraude hard aanpakken. Maar het huidige wetsvoorstel voor de aanpak van zorgfraude biedt te veel ruimte om in het medisch dossier van een patiënt te kijken. Dit zegt woordvoerder Thom Meens van Patiëntenfederatie Nederland.

‘Als er onmiskenbaar sprake is van fraude dan is inzage in het dossier natuurlijk nodig’, aldus Meens. ‘Maar het wetsvoorstel maakt het ook mogelijk om in het dossier te kijken als er sprake is van een vermoeden van fraude. Dat is natuurlijk een erg vaag begrip. Bovendien kun je de patiënt om wie het gaat toch eerst even bellen? Dat hoort bij de rol van de verzekeraar. Misschien is er wel iets anders aan de hand dan fraude.’

Delen gegevens

Een ander punt van zorg is het delen van medische gegevens met instanties als de FIOD en de Belastingdienst. Meens: ‘Het wetsvoorstel maakt dit in principe mogelijk. Wij verwachten niet direct dat dat zal gebeuren, maar het lijkt ons beter als dit onderdeel uit het wetsvoorstel verdwijnt.’

De Patiëntenfederatie is het verder niet eens met de constatering in het wetsvoorstel dat toestemming van de patiënt voor het delen van zijn privacygevoelige gegevens in de praktijk niet mogelijk zal zijn. Mocht een onderzoek naar mogelijke fraude door een patiënt zelf betrekking hebben, dan moet vooraf worden gemeld dat zijn gegevens worden gebruikt voor onderzoek. Ook moet dit onderzoek met voldoende privacywaarborgen zijn omkleed, aldus de Patiëntenfederatie.

Inbreuk privacy

Ten slotte blijkt uit het wetsvoorstel dat persoonsgegevens en gegevens over de gezondheid ook gebruikt worden voor andere zaken dan zorgfraude. Het gaat dan om het verkrijgen van inzicht in trends en ontwikkelingen en het informeren van andere instanties hierover. De Patiëntenfederatie vraagt zich af of hiervoor een inbreuk in de privacy van de patiënt gerechtvaardigd is. Dat onderzoek kan ook met geanonimiseerde gegevens uitgevoerd worden.

Het wetsvoorstel houdt al met al te weinig rekening met de patiënt, aldus de Patiëntenfederatie. De reikwijdte van de wet zou versmald moeten worden. Is het wetsvoorstel de beste manier om zorgfraude te bestrijden? Zijn er minder ingrijpende alternatieven voorhanden? Patiëntenfederatie Nederland steunt de artsenorganisatie KNMG in haar standpunt dat het medisch beroepsgeheim en het maatschappelijk belang onvoldoende worden beschermd.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.