Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Aantal klinisch verloskundigen verdubbelt

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het aantal verloskundigen dat in ziekenhuizen werkt, is in tien jaar tijd gegroeid van ruim 240 in 2000 tot ruim 640 in 2010. Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in het Tijdschrift voor Verloskundigen.
Aantal klinisch verloskundigen verdubbelt

Het aantal verloskundigen is de laatste tien jaar verdubbeld tot ruim 2500. Nog steeds heeft het merendeel een eigen praktijk. Maar het aantal verloskundigen in ziekenhuizen, de zogeheten klinisch verloskundigen, stijgt snel. Circa een kwart werkt nu in het ziekenhuis. Tien jaar geleden hadden veertig ziekenhuizen verloskundigen in dienst. Ze werkten vooral in de acht academische ziekenhuizen, de opleidingsziekenhuizen en een paar niet-opleidingsziekenhuizen. In 2010 hadden tachtig ziekenhuizen verloskundigen in dienst.

Buitenlandse klinisch verloskundige

Een groot aantal van de klinisch verloskundigen is in het buitenland opgeleid. Vanwege de beperkte opleidingsmogelijkheden in Nederland weken de afgelopen jaren veel studenten uit naar vooral België. Van de 488 verloskundigen die in het buitenland zijn opgeleid, werkt 45 procent in een ziekenhuis. Van alle klinisch verloskundigen in de Nederlandse ziekenhuizen is 34 procent in het buitenland opgeleid.

Opleiding klinisch verloskundige

NIVEL-onderzoeker Trees Wiegers zet vraagtekens bij verschillende vervolgopleidingen die specifiek gericht zijn op het werken in de kliniek. “Moet je wel zo’n sterk onderscheid maken tussen bevallen thuis en in het ziekenhuis? Zou een afgestudeerd verloskundige niet bevoegd en bekwaam moeten zijn voor zowel werk in de kliniek als in de eerste lijn? De discussie hierover past in de huidige gedachtevorming rond ketenzorg, continuïteit van zorg en ‘integrated care’ in de verloskundige zorgverlening.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Beschikbaarheid verloskundige verschilt per regio

Ziekenhuizen bouwen extra verloskamers

1 REACTIE

  1. verloskundigen in ziekenhuizen verzorgen met name 2e lijn patienten en ook de opleiding van co-assisistenten. Zij hebben een HBO opleiding en zitten tussen de verpleging en gynaecologen in. Dit kan verwarring geven in de bevoegdheden in het werk zelf in de (poli)kliniek. Verpleegkundigen kunnen als PA ip hetzelfde werk doen onder supervisie van een gynaecoloog. De HBO/MBO verpleegkundigen zijn breder opgeleid en hebben ook een brede klinische blik op andere klachten die de patient heeft.
    De vraag is dus of verloskundigen niet echt 1e lijn moeten blijven immers daar zijn zij voor opgeleid en ook goed in . Niet medicaliseren die bevallingen dat moeten verloskundigen uitdragen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.