Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Aantal topverdieners steeg in de publieke sector

Het aantal topverdieners in de publieke en semipublieke sector, zoals zorg, woningbouwcorporaties en onderwijs is in 2011 met ruim 20 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van BZK vandaag.
Aantal topverdieners steeg in de publieke sector

In totaal verdienden 2651 mensen in 2011 meer dan de toen geldende norm van 193.000 euro. Wel is hun gemiddelde salaris gedaald met 7 procent, naar 218.783 euro. Inkomens boven 193.000 euro waren volgens de toen geldende regels niet verboden. Wel moesten ze openbaar worden gemaakt.

Wet Normering Topinkomens
Sinds 1 januari geldt de Wet Normering Topinkomens (WNT), waarbij bestuurders niet meer mogen verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris, oftewel 228.599 euro. Niet-bestuurders mogen wel een hoger salaris krijgen, maar moeten dit dan openbaarmaken. Volgens het regeerakkoord wordt de norm voor bestuurders in de publieke en semipublieke sector in de toekomst nog verder verlaagd naar 100 procent van een ministerssalaris.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. @Teceer. Je vindt de mensen die verontwaardiging uitspreken over exorbitant hoge salarissen HYPOCRIET!!!. Dat hypocriete hang je op aan het feit dat die mensen zouden moeten weten dat de marktwerking dat veroorzaakt. Of ze dat wel of niet weten, doet helemaal niet ter zake; ze vinden die salarissen veel en veel te hoog. Omdat dat dan zo op te schrijven is erg onzorgvuldig, ook al denk ik dat je er zelf ook op tegen bent.

  3. ik begrijp de publieke verontwaardiging over mensen die hoge inkomens verdienen ten koste van de publieke sector. maar ik vind die wel hypocriet, zolang niet de gedachte wordt verlaten dat marktwerking ook in de publieke sector een oplossing van slecht functionerende of presterende organisaties betekent.
    daarnaast kan ik het niet nalaten te informeren of de verontwaardiging zich ook uitstrekt tot de commerciële adviseurs, die ook in de publieke sector hoge fee’s (ver boven de Balkenendenorm) delcareren. gaat mini-ster Plasterk daar nu ook in snijden, of wil hij dat niet via wetgeving regelen?

  4. Ooit zei ik: ‘Als ik 50.000 euro per jaar verdiende of nog veel meer ‘kreeg’, zou ik het meerdere geven aan die troosteloze en vaak uitzichtloze patienten in verpleeg en verzorgingstehuizen. Een van de toehoorders zei: ‘Dat is nu de reden waarom je maar een schamel loon hebt; iemand die heel veel verdient, heeft maar een doel (en daar moet zelfs zijn moeder voor wijken), dat is nog meer verdienen (en dat van die patienten hoort hij of zij niet eens!!)

  5. Net op de radio gehoord dat in 2011 ruim 2600 personen in de publieke sector meer dan de Balkenendenorm op hun conto lieten overschrijven.ook dat zij nu nog wettelijk 229.000euro mogen verdienen , ofwel slechts 130% van een ministerssalaris. Deze personen houden dus 30.000 handen , met een modaal salaris , van het bed.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.