Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Achmea en Menzis knijpen AWBZ af’

Aanbieders die AWBZ-zorg leveren in regio’s waar Achmea of Menzis het zorggeld verdelen, hebben de meeste klachten over hun zorgkantoor.
‘Achmea en Menzis knijpen AWBZ af’

Het gaat om tariefkortingen en de eis gratis zorg te leveren. Landelijk krijgen aanbieders lagere tarieven dan in 2007. Dat blijkt uit een enquête van brancheorganisatie ActiZ. Tweehonderd ActiZ-leden hebben meegedaan aan een enquête over de zorgcontractering in 2008. Daaruit komen Achmea en in mindere mate Menzis naar voren als strengste zorgkantoren. Bijna 85 procent van ‘hun’ zorgaanbieders heeft te maken met tariefkortingen, tegenover twee derde bij CZ, zestig procent bij Agis en een derde bij UVIT. Ook eisen Achmea- en Menzis-zorgkantoren vaker dat aanbieders verschillende producten leveren. Vijf procent van de ‘Menzis-aanbieders’ moet van het zorgkantoor

reserves aanspreken.

Achmea-zorgkantoren

Achmea-zorgkantoren springen eruit als het gaat om “disproportionele eisen”: 77 procent van de aanbieders vindt dat zij onredelijke eisen stellen, met name tariefkortingen en het onbetaald zorg blijven leveren als het zorggeld in de regio op is. UVIT-zorgkantoren stellen volgens aanbieders de minste eisen. Achmea-woordvoerster Christine Rompa: “Wij zijn ons er niet van bewust dat onze eisen veel hoger zijn dan bij andere zorgkantoren, alleen letten we misschien meer op kwaliteit. In verschillende regio’s zitten wij met te lage budgetten en daarover voeren we een rechtszaak. Maar voorlopig moeten we met het geld dat er is, zoveel mogelijk zorg zien te kopen en de krapte verdelen.”

Maximumtarief zorginstellingen

Bestuurder Anneke Groenenberg van Coloriet, dat werkt in Achmearegio Flevoland, herkent het beeld uit de enquête. Coloriet staat laag in de ranglijst van het zorgkantoor omdat het ‘nee’ antwoordt op de vraag of het zorg garandeert als het budgetplafond is bereikt. “Wij hebben eerder te veel zorg geleverd en zijn met overproductie het jaar begonnen. Daarom hebben we een cliëntenstop voor thuiszorg die nog steeds loopt. En nu komen we daardoor opnieuw op achterstand.” Minder zorgorganisaties krijgen dit jaar het maximumtarief dan vorig jaar. Een vijfde van de verpleeghuizen krijgt een prijs die daar gemiddeld drie procent onder ligt, een kwart van de verzorgingshuizen krijgt gemiddeld vier procent minder, en negentig procent van de thuiszorgaanbieders ontvangt gemiddeld zes procent minder. In de thuiszorg is het maximumtarief zelf bovendien gedaald met gemiddeld drie procent. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Het Actiz Zorgcontractering 2008 rapport

PGB-makelaars dagen Achmea voor rechter

Kort geding tegen Zorgkantoor van Achmea

Menzis onderzoekt thuiszorgfraude

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.