Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achmea mag eigen bijdrage vragen voor leenhoortoestellen

Zilveren Kruis Achmea wil volgende jaar hoortoestellen, oorstukjes en tinnitusmaskeerders uitlenen aan verzekerden. Zij moeten hiervoor een eigen bijdrage betalen van 25 procent. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is hier tegen in beroep gegaan maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft gisteren in het voordeel van de verzekeraar geoordeeld.
Achmea mag eigen bijdrage vragen voor leenhoortoestellen

Volgens de NZa is de constructie van Zilveren Kruis Achmea waarin hoortoestellen worden uitgeleend geen verzekering in de zin van de Zorgverzekeringswet (zvw) omdat de polis niet voldoet aan de wettelijke bepalingen.  Volgens de autoriteit is bruikleen per definitie gratis en zou de verzekerden dan ook geen wettelijke eigen bijdragen hoeven te betalen.

Afwijzing

De voorzieningenrechter gaat hier echter niet in mee met de NZa, zo blijkt. De rechter overweegt dat in de Zvw  geen onderscheid gemaakt wordt tussen het verstrekken van hulpmiddelen in eigendom of in bruikleen. Ook elders in de zorg is bij bruikleen van een voorziening een eigen bijdrage mogelijk, zoals blijkt uit de jurisprudentie over bruikleen in de Wmo. Daarom is de voorzieningenrechter van oordeel dat de NZa ongelijk heeft en wijst hij het verzoek van Zilveren Kruis Achmea toe.

Zilveren Kruis

Woordvoerder Femke Theunissen van Achmea Zilveren Kruis zegt over de nieuwe hoorzorgcontracten: ‘Gemiddeld is een verzekerde voor twee hoortoestellen ongeveer duizend euro kwijt. Dat is al een stuk minder dan enkele jaren geleden, maar nog steeds een heel bedrag. Die duizend euro bestaat uit de wettelijke eigen bijdrage, het eigen risico en andere losse aankopen zoals een onderhoudsabonnement en verzekering. Volgend jaar willen we het anders doen. Verzekerden krijgen dan twee nota’s. Eén voor het hoortoestel uit de basisverzekering. Daarvan betaal je dan alleen nog de wettelijke eigen bijdrage, omdat we afspraken maken dat het hoortoestel dan niet meer in eigendom, maar in bruikleen wordt gegeven. Daardoor hoef je er volgend jaar geen eigen risico meer voor te betalen. Dat levert een voordeel van gemiddeld tweehonderd euro. Daarnaast krijg je een tweede rekening voor de extra’s die je zelf koopt, zoals een onderhoudsabonnement en een verzekering. Het gaat dus om een wettelijke eigen bijdrage die wij verplicht zijn in rekening te brengen bij de klant is onze mening. Dat is de rechter met ons eens.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.