Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Achmea zal niet alle ziekenhuizen contracteren

Verzekeraar Achmea verwacht dat de contractonderhandelingen bij tien procent van de ziekenhuizen spaak zal lopen. De verzekeraar zal met deze groep ziekenhuizen geen inkoopcontract afsluiten. Dat blijkt uit de presentatie van de jaarresultaten over 2011 van het concern.
Achmea zal niet alle ziekenhuizen contracteren

Bestuursvoorzitter Willem van Duin en financieel directeur Gerard van Olphen stelden tijdens hun presentatie van de cijfers dat Achmea zich hard maakt voor het hoofdlijnenakkoord. Onder dit akkoord voor de ziekenhuiszorg van het ministerie van VWS mogen ziekenhuizen niet harder groeien dan 2,5 procent. “Niet alle ziekenhuizen en Zelfstandige Behandelcentra (ZBC’s) houden zich aan deze grens”, zegt Van Duin. “Bij welke ziekenhuizen en in welke regio’s dit speelt willen wij gedurende de onderhandelingen niet zeggen. Wel is het zo dat de onderhandelingen 1 april worden afgerond. Dan krijgen alleen ziekenhuizen die zich aan de afspraken houden een contract van ons. Onze verzekerden in de resterende ziekenhuizen zullen we verwijzen naar andere ziekenhuizen in de omgeving.”

Zorgverzekeringen

Van Duin was positiever over de contractering bij de fysiotherapie, farmacie en huisartsenzorg, die succesvol is verlopen. De zorgverzekeringstak is in 2011 sowieso een van de beter presterende takken van het concern. Het totale bedrijf boekte een netto negatief resultaat van 208 miljoen euro vanwege de crisis op de financiële markten en een onverwacht hoge instroom van claims, terwijl de zorgverzekeringstak winst maakte. De winst voor de belastingen bij de zorgverzekeringen ging voor 26 procent omhoog tot 326 miljoen euro. Vooral de afgeronde overname van De Friesland Zorgverzekeraar zorgde voor dit hoge winstpercentage en een succesvolle wervingscampagne leverden 158.000 nieuwe klanten op. “Van iedere euro winst die we bij de zorgverzekeringen maken vloeit overigens 99 cent weer terug de zorg in”, zegt Van Olphen.

Aanvullend pakket

Binnen de zorgtak blijkt de marge op het aanvullend pakket te verslechteren. Nederlanders versoberen hun aanvullende verzekeringspakketten. “Mensen nemen minder snel zaken zoals homeopathie of plastische chirurgie in hun aanvullend pakket.” Voor het basispakket ging de premie voor 1 procent omhoog vanwege de toenemende kosten in de gezondheidszorg. Van Olphen: “Die premiestijging is niet de reden dat we ook op de basiszorg winst hebben gemaakt. Voor het basispakket streven we altijd naar precies 1 procent winst. Soms zitten we daar iets onder en dit jaar zitten we daar net iets boven.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Achmea int eigen bijdrage verblijf ggz niet

Achmea verwacht zware verliezen over 2011

Zwartepieten met het hoofdlijnenakkoord

9 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De zorg als bedrijfstak gaat helemaal niet om zorg aan mensen. Zorg aan mensen komt meer en meer op de achtergrond. Zorg draait om geld en van geld kun je nooit genoeg hebben.
    Hebben we hier een probleem in onze prioriteitstelling of ben ik nou gek?

  3. Ik geloof er niets van dat de winst op zorgverzekeringen altijd rond de 1% ligt. Ik zou graag eens de boekhouding van een zorgverzekeraar willen zien. Hoe kan het bijvoorbeeld dat men in Canada voor een fractie van de premie dezelfde zorg kan leveren?

  4. Aansluitend op bovenstaand, en in samenhang met de kaalslag die ziekenhuizen uitvoeren om te kunnen overleven: in ziekenhuizen worden nu niet-lucratieve verpleegafdelingen gesloten en verpleegkundigen ontslagen. Dat bespaart kosten. In hoeverre wordt er bezuinigd op bestuurlijk niveau? En groeit nu de wachtlijst met patiënten die niet lucratieve behandelingen moeten ondergaan om van hun ziekte af te komen. Helderheid hierover is minimaal. Dit wordt als zeer frustrerend ervaren voor de mensen die nu werkloos zijn. Medewerkers in de zorg zijn het minst op de hoogte van waar hun directie zich mee bezig houdt. Dit blijkt uit een recent onderzoek onder 300.000 werknemers van onderzoeksbureau Effectory. De volgende boeken geven cruciale inzichten voor belangenbehartigers voor zorgprofessionals en patiënten: Tonkens, E. (2008). MONDIGE BURGERS, GETEMDE PROFESSIONALS, en tevens, Reijngoud, T. (2012). WETEN IS MEER DAN METEN. Vooral het recent verschenen boek van Reijngoud overtuigt hopelijk dat belangenbehartigers krachten moeten bundelen tegen de amorfe bezuinigingsmaatregelen vanuit zowel overheid als vanuit gezondheidszorgorganisaties.

  5. Door te houden aan het hoofdlijnenakkoord zegt de verzekeraar eigenlijk. Wij weten dat er meer patienten moeten worden geholpen maar wij vergoeden het niet. Met andere woorden de zorgverleners moeten aan het eind van het jaar werken voor niets. En wanneer een zorgverlener dan zegt aan het eind van het jaar wij helpen alleen nog akute patienten dan staat die zelfde zorgverzekeraar op zijn achterste benen. Wie is hier nu a-sociaal.

  6. @bezorgde: het ziekenhuisbedrijf is hier net zo goed schuldig aan. Het hoofdlijnenakkoord was al geruime tijd bekend, en toch komen zkh-en met eisen van 10% groei of meer….het is toch logisch dat een verzekeraar daarmee niet akkoord kan gaan?
    En uiteraard heeft elke patient keuzevrijheid. Je mag zelf je behandelaar kiezen. De consequentie kan dan wel zijn dat je een deel zelf moet betalen. Voor reeds aangevangen zorgtrajecten zal uiteraard coulant worden omgesprongen met deze regels.

  7. @”Onze verzekerden in de resterende ziekenhuizen zullen we verwijzen naar andere ziekenhuizen in de omgeving.”
    Als patiënt zou ik eisen dat een eenmaal begonnen behandeling gewoon volledig vergoed wordt en de vertrouwensrelatie met mijn arts niet plots verbroken mag worden en ergens anders voortgezet. En ook horen onderhandelingen voor vergoedingen voor dit jaar naar mijn idee niet half maart nog onduidelijk te zijn.Hoe moet je hier als patient op anticiperen en hoe kan een ziekenhuisbedrijf hier nu een begroting op maken?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.