Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Achmealijst met kankeroperaties is niet volledig

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De lijst met ziekenhuizen die zorgverzekeraar Achmea publiceerde met kankerzorgeisen, blijkt onvolledig te zijn. Het is de bedoeling dat de lijst wekelijks wordt aangepast met nieuwe informatie, zo laat Achmea weten.
Achmealijst met kankeroperaties is niet volledig

Het Leids Universitair Medisch Centrum zegt uitstekende zorg bij kanker te leveren, maar is pas laat met Achmea in gesprek gegaan waardoor zijn gegevens nog niet in de lijst zijn opgenomen. Ook het Scheper Ziekenhuis in Emmen en de MCA/Gemini Groep met vestigingen in Den Helder en Alkmaar lieten weten aan alle normen te voldoen en ook deze gegevens staan nog niet in de lijst.

Verschillende mogelijkheden

Als op de lijst staat dat Achmea met een ziekenhuis in gesprek is, kan dit betekenen dat het ziekenhuis (nog) niet aan de normen van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde voldoet. Maar het kan evengoed betekenen dat het ziekenhuis de gegevens nog niet heeft aangeleverd.

Met de nieuwe informatie die, naar Achmea hoopt, op korte termijn door alle ziekenhuizen wordt aangeleverd, zal de lijst steeds worden aangepast. Welke ziekenhuizen op dit moment echt niet aan de normen voldoen, wil Achmea niet zeggen.

Onvolledig

Het bericht wat op de zorgvisie website stond waarin gemeld werd dat tien ziekenhuizen aan geen enkele norm voldoen, is volledig gebaseerd op de lijst die Achmea heeft gepubliceerd op zijn website. In een begeleidend bericht schrijft Achmea: “Met ziekenhuizen die (nog) niet aan de normen voldoen en de omliggende ziekenhuizen gaan we de komende maanden bespreken welke mogelijkheden er zijn om de zorg te herschikken door samenwerkingsverbanden of het niet meer uitvoeren van deze behandeling per 1 januari 2012.” De lezer mag hieruit opmaken dat ziekenhuizen die staan vermeld in de categorie ‘in gesprek met ziekenhuis’ op dit moment niet aan de normen voldoen. Naar nu blijkt uit aanvullende informatie van Achmea, is de lijst dus onvolledig. De zorgverzekeraar verwacht de lijst pas eind dit jaar volledig te hebben. De voorlopige lijst is nu al gepubliceerd om de ziekenhuizen enigszins onder druk zetten om de kankerzorg onderling goed te regelen.

Scheper Ziekenhuis

Het Scheper ziekenhuis meldt dat het aan alle normen voldoet. Bestuurder Kees Donkervoort van Zorggroep Leveste Middenveld, waar het ziekenhuis onder valt, legt uit dat de tijd die Achmea de ziekenhuizen bood voor het aanleveren van gegevens te kort was. Binnen twee weken na bekendmaking van de normen van de Nederlandse Vereniging van Heelkunde, moesten alle cijfers binnen zijn. “Onze eigen kwaliteitsnormen brengen met zich mee dat wij getallen dubbel checken voor ze naar buiten worden gebracht, dat was te laat voor Achmea helaas. Nu ze in het bezit zijn van Achmea constateren we dat Achmea ze niet op de site zet.” Wat het lastig maakt, is dat Achmea de gegevens niet checkt voor publicatie. Daardoor kan het zijn dat er fouten in blijven zitten. Er is bijvoorbeeld verschil in definities die ziekenhuizen hanteren. Ook is het de vraag of ieder ziekenhuis op dezelfde manier telt. Donkervoort: “Je moet hier zorgvuldig naar kijken. Wat heb je er aan om cijfers op deze manier zo snel te publiceren?”

LUMC

Het Leids UMC zegt uitstekende zorg leveren, conform de normen zoals deze zijn gesteld door de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. “Het LUMC werkt intensief mee aan het ontwikkelen van kwaliteitaudits (kwaliteitsonderzoeken) op het gebied van mammacare en colorectale kanker. Achmea ondersteunt deze ontwikkeling. LUMC-hoogleraar Heelkunde prof. dr. Rob Tollenaar is vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, en direct betrokken bij het opstellen van de nu gestelde normen. Om de transparantie over kwaliteit van zorg te verbeteren, pleit het LUMC ervoor om informatie voor patiënten eenduidig en uniform te presenteren. Landelijk gebeurt dat door middel van jaarlijkse rapportages aan Zichtbare Zorg en aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het LUMC heeft steeds gevonden dat deze gestructureerde aanpak met jaarrapportages een goede manier is om patiënten te informeren en is daarom pas laat in gesprek gegaan met Achmea om aanvullende gegevens alsnog vervroegd aan te leveren. De gegevens van het LUMC zijn nog in niet in de Achmealijst opgenomen. Dit leidt tot verkeerde informatie aan patiënten over kwaliteit van kankeroperaties.”

Gemini Ziekenhuis en MC Alkmaar

Het Gemini stelt het volgende: “Voor beide ziekenhuizen geldt dat zij voldoen aan de gestelde normen en anders de operaties niet uitvoeren maar samenwerken met en doorverwijzen naar andere (academische) ziekenhuizen. De gevraagde informatie over de kankeroperaties hebben zij afgelopen week aangeleverd bij Achmea. Dat zij genoemd worden in het rijtje met ziekenhuizen die niet goed genoeg zouden zijn in kankeroperaties, is derhalve geheel onterecht.

MCA Gemini Groep is voorstander van transparantie, maar waarschuwt voor de gevolgen van een verkeerde interpretatie van cijfers. Nu zou de indruk kunnen ontstaan bij patiënten dat zij onder behandeling zijn bij een ziekenhuis dat onvoldoende presteert. De MCA Gemini Groep verzekert uitstekende zorg op alle locaties, eventueel in samenwerking met andere gespecialiseerde ziekenhuizen.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

3 REACTIES

  1. Na een crosscheck met het persbericht op de website van het LUMC zie ik dat de LUMC quote door Zorgvisie bewerkt is. De onjuiste interpretatie van Zorgvisie en de daaraan gekoppelde sensatie journalistiek leidt tot verkeerde informatie aan het publiek omtrent de kwaliteit van kankeroperaties in het LUMC.

  2. Lees alle reacties
  3. http://qualitycheck.org/consumer/searchQCR.aspx
    Kijk eens op deze site uit de USA en zie hoe ze het daar doen. Ieder ziekenhuis werkt eraan mee. Open en Bloot. Mayo Clinic, Cleveland Clinic en noem de besten maar op. En zelfs deze lijsten zeggen niet genoeg over de geboden en te bieden kwaliteit van de zorg in deze ziekenhuizen.
    Kwantitatief opgebouwde lijsten zeggen helemaal niets over de geboden kwaliteit. Daar zijn de experts het allemaal over eens.
    Het zou al heel veel schelen indien ZN, ZN-leden en IGZ hun databanken openen. Veel is al bekend, maar blijft onder de pet en dat kan alleen in Nederland. Laat Kema et al de zaak maar eens rubriceren. HKZ certificatie moet toch iets zeggen? In de USA laten ze sinds 1996 al zien hoe dat moet. Nu Nederland nog.

  4. Bovenstaande is onevenwichtige journalistiek. Statements worden soms wel en soms niet van een duidelijke naam voorzien, blijkbaar net waar het uitkomt. Zorgvisie / Carina van Aartsen permitteert zichzelf teveel dichterlijke vrijheid en inlegvermogen. Het is nl. zeer de vraag of bepaalde zaken daadwerkelijk door partijen gezegd zijn. Niet toetsbaar. Teleurstellend voor een blad als deze.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.