Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ACM keurt Achterhoekse fusie goed

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk mogen fuseren.
Slingeland Ziekenhuis
Slingeland Ziekenhuis

De ACM heeft toestemming gegeven. Op 1 januari 2017 gaat de fusie in. 

Zorgaanbod
Beide ziekenhuizen behouden ieder hun volwaardige aanbod van zorg en blijven alle patiënten behandelen. Dit betekent onder meer dat de spoedeisende hulp, de verloskundige zorg en de intensive care in beide ziekenhuizen blijven bestaan. De ACM constateert dat zónder de fusie het zorgaanbod van vooral het SKB waarschijnlijk verder zal afnemen. Dat komt onder andere door de vergrijzing van de bevolking en leegloop van de regio. Zonder deze fusie zou de nu al beperkte concurrentie tussen de twee ziekenhuizen verder verminderen.

Ziekenhuisbestuurders
De bestuurders van beide ziekenhuizen zeggen blij te zijn met deze goedkeuring voor de fusie, omdat hierdoor de hoge kwaliteit van zorg, de bereikbaarheid en de betaalbaarheid van ziekenhuiszorg in de Achterhoek gegarandeerd blijft. De fusiepartners bouwen ook de intensieve samenwerking uit met alle regionale partners. Deze is vooral van belang omdat de krimpregio met een stijgende complexiteit van de zorgvraag te maken heeft. De nieuwe raad van bestuur bestaat uit de twee huidige bestuurders, Chrit van Ewijk en Bert Kleinlugtenbeld. Van Ewijk wordt bestuursvoorzitter.

Geen concurrentie
Uit onderzoek van de ACM blijkt dat er weinig patiënten zijn die deze twee ziekenhuizen als alternatief voor elkaar zien. Patiënten gaan bij voorkeur naar het ziekenhuis in de eigen regio. Dat is of het Slingeland Ziekenhuis of het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Wanneer patiënten niet naar het ziekenhuis in de eigen regio gaan, kiezen ze eerder voor een ziekenhuis in Enschede, Zevenaar, Arnhem of Zutphen dan voor de andere fusiepartij. Daardoor is er weinig concurrentie tussen de twee fuserende ziekenhuizen. Voor patiënten verandert er in de praktijk weinig door de fusie.

Zorgverzekeraars en cliëntenraden
De zorgverzekeraars en de cliëntenraden van beide ziekenhuizen zijn positief over deze fusie. Ze geven aan dat de fusie noodzakelijk lijkt voor het behoud van de ziekenhuiszorg in de regio. Zorgverzekeraars concluderen bovendien dat er niet zoveel verandert in de mogelijkheden om te onderhandelen met de ziekenhuizen. Immers, de patiënten kiezen nauwelijks tussen een van deze twee ziekenhuizen, maar gaan naar een ander ziekenhuis. Zorgverzekeraars noemen nog een voordeel. Er ontstaat een sterker ziekenhuis waardoor er meer concurrentiedruk ontstaat op andere ziekenhuizen in de regio.

Dossier Concentratie en Netwerken
Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.