Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Afkopen goodwill kost 2 miljard euro

Mark van Dorresteijn
Er hangt een prijskaartje aan het in loondienst nemen van alle vrijgevestigde medisch specialisten. Om de goodwill waarmee een specialist zich inkoopt in een maatschap, af te kopen, moet de overheid 2 miljard euro op tafel leggen, stelt de Orde van Medisch Specialisten.

Minister Klink van VWS laat momenteel onderzoeken of medisch specialisten in loondienst moeten. Hij doet dit op verzoek van PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen, die hiermee een perverse prikkel in het financieringssysteem van de curatieve zorg wil verwijderen. “Hoe meer omzet medisch specialisten generen, hoe hoger hun persoonlijke inkomen. Die prikkel stimuleert hen zo veel mogelijk zorg te leveren, waarvan een deel misschien wel overbodig is.”

Individuele aansprakelijkheid

Loondienst ziet Van der Veen ook als oplossing voor het aanpakken van falende specialisten. Nu belemmeren financiële belangen artsen om een blunderende collega te verwijderen uit hun maatschap. “We moeten er vanaf dat maatschappen hierdoor in de stress schieten en door de financiële gevolgen uit elkaar vallen. Het gaat erom specialisten individueel aansprakelijk te stellen. Dat kan door ze in loondienst te nemen.”

Goodwill afkopen

Volgens Janko de Jonge, voorzitter Kamer Vrij Beroep van de Orde van Medisch Specialisten, vormt het afkopen van de goodwill het grootste obstakel. Uit onderzoek van financieel adviesbureau Sibbing & Wateler uit 2001 blijkt dat de specialisten gezamenlijk circa 2 miljard euro hebben geïnvesteerd om zich in te kopen in maatschappen. “Dat geld kan de overheid niet zo maar annexeren. VWS zal die 2 miljard moeten afkopen.”

Geleidelijke invoering loondienst

Van der Veen ziet als oplossing voor dit probleem een geleidelijke invoering van loondienst. “Er komt een nieuwe generatie specialisten aan die misschien wel vaker parttime wil werken.” Dat het voor specialisten daardoor moeilijker wordt hun goodwill te verkopen, erkent Van der Veen, maar hij vindt niet dat de overheid hierin de specialisten tegemoet hoeft te komen. “Dat doen we bij apothekers ook niet.”

Nieuwe wachtlijsten

De Jonge verwacht dat het zorgvolume fiks zal dalen als alle medisch specialisten in loondienst gaan. Hierdoor zullen de wachtlijsten stijgen. Momenteel is een kwart van de 10.000 medisch specialisten in algemene ziekenhuizen in loondienst. Zij nemen echter niet een kwart van de totale omzet aan zorg voor hun rekening, maar slechts 14 procent. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat specialisten in loondienst gemiddeld 48 uur per week werken, terwijl vrijgevestigde specialisten gemiddeld 60 à 70 uur werken. “Wil je hetzelfde volume halen, dan heb je dus veel meer specialisten nodig. Bovendien krijg je mogelijk uitstroom naar zelfstandige behandelcentra.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

ZN: ‘Bezuiniging specialisten gaat niet ver genoeg’

Specialisten ondertekenen petitie tegen bezuiniging

Medisch specialisten dagen Klink voor de rechter

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.