Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Agis kan Turkse zorg nooit controleren’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Kinderarts Sukru Genco van de nieuwe Vatankliniek in Amsterdam zegt dat er in Turkse ziekenhuizen op grote schaal wordt overbehandeld.
‘Agis kan Turkse zorg nooit controleren’

Zorgverzekeraar Agis, die deze zorg als service voor zijn Turkse cliënten vergoedt, zegt dat het meevalt.

Commercieel gedreven

Genco twijfelt aan de kwaliteit van de zorg in Turkije. “Helaas is de zorg in Turkse privéklinieken heel erg commercieel gedreven. Je mag er niet van uitgaan dat wat de dokter wil, het beste is voor de patiënt.” Genco zegt dat overdiagnostiek en overbehandeling aan de lopende band voorkomen. Al jaren zien hij en zijn collega’s Turkse en Marokkaanse patiënten na de zomervakantie terugkomen uit hun geboorteland met pakken papier van MRI-uitslagen en labonderzoeken. Genco: “Agis heeft de indruk gehad dat ze dat in de gaten konden houden, daarom hebben ze een zorgkantoor opgericht in Istanboel. Maar Turkije is een heel groot land. Agis kan die ziekenhuizen nooit allemaal controleren.”

Afspraken

Accountmanager zorginkoop Herman Flens van Agis is het niet met Genco eens. “Wij treffen soms inderdaad situaties aan waarbij sprake is van ondoelmatige of onnodige zorg. Maar over het algemeen is de zorg goed in de Turkse privéklinieken waarmee wij een contract hebben afgesloten.” Flens erkent dat het aantal klinieken zo groot is, dat hij ze niet allemaal kan controleren. Toch denkt hij de klinieken op basis van de gemaakte afspraken op hun merites te kunnen beoordelen. Flens zegt dat hij geen zicht heeft op individuele gevallen: Agis sluit contracten namelijk vooraf af. Voor Flens is er geen reden om te stoppen met de vergoeding van zorg in Turkije. “We gaan gewoon door. Binnenkort reizen we af naar Turkije om de focus te leggen op doelmatigheid van de zorg. Mocht blijken dat er te veel of onnodig wordt behandeld, dan kunnen we eventueel maatregelen nemen.”

In Nederland houden

Kinderarts Genco vindt dat Turken in Nederland, die hier zijn verzekerd, gewoon in Nederland naar het ziekenhuis moeten gaan. “Iedereen weet dat de zorg in Nederland beter is geregeld. Op het gebied van voorlichting en patiëntenrechten is de zorg in Turkije en Marokko ronduit inferieur.” Volgens hem wijken mensen uit naar het buitenland omdat ze zich hier niet begrepen voelen. Daar moet ‘zijn‘ Vatankliniek verandering in brengen. Artsen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond kunnen patiënten dit vertrouwen wel bieden en daarmee de uitvlucht van patiënten naar Turkije en Marokko indammen. “Ik denk niet dat Agis kan stoppen met vergoeden van deze zorg. Mensen blijven toch naar hun geboorteland gaan. Je moet hen een goed alternatief bieden.” Daar is zorginkoper Flens het van harte mee eens. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Eerste ‘allochtonenkliniek’ in Amsterdam

Agis wil één academisch traumacentrum in Amsterdam

Agis en RCR starten zorgcentrum in Suriname

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. afgaande op de publiciteit hebben de initiatiefnemers van deze kliniek een gat in de markt gevonden en kunnen zij als expertisecentrum als adviseur optreden bij taalproblemen of bijvoorbeeld als leverancier van second opinions. ik geef er de voorkeur aan dat mensen de eigenlijke behandeling in of nabij hun eigen woonplaats laten plaatsvinden, zodat de in Nederland gebruikelijke procedures gevolgd kunnen worden. voor een consult de reis naar het land van herkomst ondernemen lijkt mij minder gewenst om de in de publiciteit aangegeven redenen.
    interessant is de noodkreet van Ali Varices. wijst deze op een eerdere afwijzing, waarbij dan mogelijk de etnische achtergrond een rol gespeeld heeft? mijn antwoord op deze noodkreet is natuurlijk ‘JA, mits u (ook) met autochtoon Nederlandse patiënten adequaat kunt communiceren’.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.