Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Akkoord tegen medicijnverspilling

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Om verspilling tegen te gaan, krijgen patiënten hun medicijnen voortaan in kleinere hoeveelheden mee naar huis.
Pillen.fotolia.gif
Foto: fotolia

Negen organisaties hebben hiervoor een prescriptieregeling ondertekend. 

Medicijnen
Apothekers geven patiënten de geneesmiddelen die ze voor het eerst gebruiken voor maximaal  vijftien dagen mee. Bij chronisch gebruik krijgen patiënten hun medicijnen voor maximaal drie maanden. Directeur Léon Tinke van apothekersorganisatie KNMP: ‘Dit schept duidelijkheid voor de patiënt. We zijn heel blij dat de artsen, apothekers en zorgverzekeraars nu allemaal dezelfde regels hanteren.’

Thuiszorg
Geneesmiddelen van meer dan duizend euro per maand kunnen na de eerste uitgifte voor maximaal een maand worden meegegeven tijdens de instelperiode van een half jaar. Bij intensieve zorg thuis, bijvoorbeeld in de laatste fase van iemands leven, bepaalt de patiënt of zijn naasten met de zorgverlener welke geneesmiddelen wel en niet nodig zijn om maatwerk te realiseren.

Meldpunt Verspilling
Het akkoord is een direct gevolg van het Meldpunt Verspilling, dat minister Schippers van VWS eerder instelde. Bij dit meldpunt kwamen meer dan 22.500 meldingen binnen van mensen die medicijnen overhielden. Tinke: ‘We zijn er erg voor om verspilling tegen te gaan. Daarnaast is het goed dat patiënten op gezette tijden terugkeren bij de apotheker, die kan beoordelen of de geneesmiddelen goed gebruikt worden en of er aanpassingen noodzakelijk zijn bijvoorbeeld in relatie tot andere medicatie.’

Zorgbranche
Negen organisaties zetten hun handtekening onder het ‘Akkoord Afspraken Prescriptieregeling’: Patiëntenfederatie Nederland, Federatie Medisch Specialisten (FMS), Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Nederland (VPTZ), Zorgverzekeraars Nederland (ZN), Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (VenVN), Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en Nederlandse Vereniging van ZiekenhuisApothekers (NVZA).

1 REACTIE

  1. Een heel mooi streven om medicijnen verantwoord uit te [gaan] geven. Het enige wat mij wel tegen de borst stuit is het feit dat de eerste uitgifte ± 12 euro kosten oplevert en aansluitend elke herhaling ± 6 euro kosten oplevert voor de afhaler bij de apotheker. Zorg is kostbaar, maar om nu weer een deel bij de klant neer te leggen is wel veel gevraagd.
    Het zou mooi zijn als de apotheker hier ook iets in deed. Simpel voorbeeld: Je staat in de supermarkt en wil een complex gerecht klaar maken voor jezelf, gezin en gasten. Advies hoe te koken krijg je gratis in de supermarkt. Kom je weer terug en vraagt hetzelfde, blijven de kosten van het advies hetzelfde. Niets.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.