Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Alex Friedrich: ‘Nederland moet zorgcapaciteit met 20 procent uitbreiden’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Om de pieken van nieuwe coronagolven op te vangen heeft de Nederlandse gezondheidszorg op de lange termijn 15 tot 20 procent meer capaciteit nodig. Anders neemt de inhaalzorg steeds opnieuw toe. Dat zegt UMCG-arts en OMT-lid Alex Friedrich in de podcast Voorzorg.
Voorzorg 30 Alex Friedrich
Foto: Paul Tolenaar

Het coronavirus zal, net als het griepvirus, niet meer verdwijnen. Het zal met de seizoenen mee bewegen. De varianten die nu ontstaan in de winter op het Zuidelijk halfrond, komen in het najaar en de winter naar het Noordelijk halfrond. ‘Dat hoeft niet opnieuw een tsunami te zijn, want de vaccins zijn de gamechanger. Maar niet iedereen is gevaccineerd en bij sommige mensen werkt het immuunsysteem niet goed. Gevaccineerden kunnen ook nog anderen besmetten, dus je zult wel veel moeten testen.’

Meer zorgcapaciteit

Dat het coronavirus blijft, heeft grote gevolgen voor de gezondheidszorg. Nederland heeft 15 tot 20 procent meer zorgcapaciteit nodig, anders kan Nederland de pieken van nieuwe corona- en andere virusgolven niet opvangen. Dan neemt de inhaalzorg weer toe. ‘We hebben met covid-19 er een ziekte bij die niet een andere vervangt. Daarnaast heb je mensen met long-covid. Er zijn patiënten met een onderliggende ziekte die Sars-CoV-2 geïnfecteerd zijn. Verder zijn er bekende ziektes, zoals hartinfarct, die nu het coronavirus als oorzaak kunnen hebben. De zorg moet er dus overal een stukje bij krijgen. Dat betekent dat je meer bedden en meer personeel nodig hebt.

Benut overcapaciteit in Duitse zorg

Maar Nederland hoeft niet per se zelf de capaciteit met 15 tot 20 procent te verhogen. Voor een deel kan Nederland de overcapaciteit in België en Duitsland gebruiken. Friedrich, die per 1 januari 2022 de nieuwe bestuursvoorzitter wordt van het Universiteitsziekenhuis in Münster, is groot voorstander van ‘grensloze’ zorg. Landen moeten niet wachten op een volgende crisis, maar in vredestijd langdurige en structurele afspraken maken. ‘Enschede en Gronau hebben allebei een groot ziekenhuis en liggen op 10 km van elkaar. Maak afspraken over diagnostiek en behandelingen. Als de een wachtlijsten heeft, kan de ander helpen. Bespreek hoe je communiceert en de kwaliteit garandeert. Organiseer visitaties over en weer.’

Grensoverschrijdende zorg

In Münster, waar hij per 1 oktober begint als bestuurder van het Universitätsklinikum, wil Friedrich zijn ‘Euregionale’ ambities op een hoger niveau tillen. In de regio met Münster, Oldenburg, Groningen, Enschede en Nijmegen wonen negen miljoen inwoners. Friedrich wil Europa op zijn grondvesten laten trillen met zorg zonder grenzen. De beste zorg op de juiste plek, dus wanneer dat beter is voor patiënten, net over de grens. ‘Nederland kan gebruikmaken van de Duitse overcapaciteit op IC-bedden. Duitse kinderen met een hersentumor kunnen protonentherapie in Groningen krijgen. Patiënten die revalideren van een heupoperatie kunnen dat in Duitse revalidatiecentra doen.’

Zorg is Europees vraagstuk

Blokkades op het gebied van financiering, wetten en communicatie kan je alleen overwinnen als iedereen meewerkt, realiseert Friedrich zich. ‘Maar zorg en preventie zijn vanaf deze crisis een Europees vraagstuk. We moeten samen bouwen aan de Europese zorg van de toekomst. Waar kan dat beter dan in Münster, de stad van de vrede?’

Meer afleveringen van onze podcast luistert u in uw favoriete podcast-app, zoals Spotify en Apple podcast.

3 REACTIES

  1. Covidzorgvraagstijging kun je bestrijden door de vaccinatiegraad onder volwassenen, vooral de risicogroepen, te verhogen naar (bijna) 100%. De zorgvraag zal wel groeien, maar dat is vanwege de vergrijzing plus het feit dat de zorgkosten exponentieel oplopen met de leeftijd. Dhr. Van Oranje wees daar al op.

    Het verhogen van de vaccinatiegraad is helemaal niet moeilijk. Iedereen heeft de gelegenheid gehad zich te laten vaccineren, en de Amerikaanse FDA heeft de status van de gebruikte vaccins verhoogd van Vooralsnog Veilig naar Veilig, op basis van extra data en de behandelmogelijkheden van de zeldzame bijwerkingen.

    Verder hebben we een CoronaCheck-app met bijbehorende IT-infrastructuur. Dan moet je als overheid de 3G-verplichting invoeren voor elke toegangscontroleerbare bijeenkomst: Gevaccineerd, Genezen of zeer recent negatief Getest. Elk van de drie levert de QR-code op in de app. De initialen en de geboortedatum daarin vergelijke men met het ID dat iedere volwassene toch al altijd bij zich moet hebben, et voilá.

    Frankrijk en Duitsland zijn al met hetzelfde bezig. Dus kom op, kabinet, doe hetzelfde. Het wordt tijd dat de samenleving weer helemaal open gaat, inclusief nachthoreca en evenementen. En dat kan ook. Als iedereen (periodiek) ge(her)vaccineerd is zal het coronavirus niet verdwijnen, maar verworden tot een soort verkoudheid: iedereen heeft het wel eens, en sommigen meer dan één keer per jaar, maar bijna niemand hoeft ervoor te worden opgenomen.

  2. Lees alle reacties
  3. HAHAHAHAHAHA, ik ben het wel met hem eens en niet alleen om corona versie zoveel maar ook om de vergrijzing. Alleen voor ziekenhuiszorg spreek je dan over 6 tot 10 miljard euro meer per jaar. Voor de hele zorg spreek je over 15 tot 20 miljard euro meer.
    Dat gaat Rutte niet doen, dat kost zijn vrindjes te veel geld, zeker de onroerend goed boeren zoals prins “Gehoornde Bril”.
    Moeten we eindelijk eens die absurde grens van 55.000 euro los laten voor het bepalen van de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.