Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Almere toont weinig interesse in LSP

Mark van Dorresteijn
Het Flevoziekenhuis heeft slechts van 23 procent van de Almeerders toestemming gekregen om medicatiegegevens te bekijken en uit te wisselen via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Het ziekenhuis roept de inwoners van Almere op om alsnog toestemming te verlenen.
Almere toont weinig interesse in LSP

Sinds half maart maakt het Flevoziekenhuis officieel gebruik van het LSP. Via het LSP kunnen medisch specialisten, apothekers en zorgverleners de medicatiegegevens van patiënten inzien, maar dat kan alleen als zij daarvoor toestemming hebben gegeven. Slechts 23 procent van de Almeerders heeft op dit moment toestemming gegeven, het ziekenhuis roept daarom iedereen op die medicijnen gebruikt om toestemming te geven. ‘Ook is het belangrijk om uw medicatie-overzicht zo actueel mogelijk te houden.’

Inzage van levensbelang

Een actueel medicatieoverzicht is om verschillende redenen van belang, benadrukt het ziekenhuis. ‘Ten eerste kan men vooraf controleren of uw nieuwe medicatie goed samengaat met de andere medicijnen die u gebruikt. Bijvoorbeeld bij allergieën of wanneer bepaalde medicijnen elkaar tegenwerken. Ten tweede is dit prettig wanneer u onverwacht bij een andere apotheek medicijnen moeten halen, of als u wordt opgenomen in een ziekenhuis.’

Laag aantal aanmeldingen

Het Flevoziekenhuis is overigens niet de enige zorgorganisatie die kampt met een laag aantal aanmeldingen. Ook in regio’s West-Brabant en Friesland viel het aantal aanmeldingen tegen. Zorgverleners moesten daarom de gegevens per telefoon, fax opvragen of de gegevens aan de patiënt zelf vragen.

Landelijk Schakelpunt

Het LSP regelt de verbinding tussen de gegevens die afzonderlijke zorgverleners van hun patiënten hebben. Ziekenhuizen, apothekers en huisartsen kunnen alleen gegevens inzien wanneer een patiënt onder behandeling valt van de desbetreffende zorgverlener. Het LSP wordt beheerd door de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). De verbinding voldoet aan de landelijke eisen voor veiligheid en privacy.

2 REACTIES

  1. http://www.zorggroep-almere.nl/gezondheidscentra.php

    De meeste inwoners betrekken hun zorg van gezondheidscentra van Zorggroep Almere.

    https://www.vzvz.nl/page/Zorgconsument/Links/Vraag-en-antwoord/Over-inzage

    Ook huisartsen e.a. zorgaanbieders maken gebruik van het EPD/LSP om informatie te delen; medische informatie.

    Niet is in te zien waarom al overige zorgaanbieders in al die gezondheidscentra in Almere de klanten niet aanspreken op aansluiting op het EPD/LSP voor de medische informatie en deze taak blijkbaar overlaten aan de apothekers.

     

     

     

  2. Lees alle reacties
  3. Even bij elkaar gezocht:
    – gemiddelde leeftijd inwoners Almere: 36  (Almere.nl)
    – percentage van de inwoners in NL dat voorgeschreven medicijnen gebruikt in de leeftijdscategorie 30-40: 26,2% (CBS)
    – Het Flevoziekenhuis roept ‘iedereen die medicijen gebruikt’ op om toestemming te geven, tot nu toe heeft 23% gereageerd.
    – Conclusie: nog slechts 3,2% te gaan en het doel is bereikt. Of: in Almere wordt t.o.v. NL minder medicijen gebruikt en het doel is al bereikt.
    De crux zit hem m.i. in de onjuiste oproep; niet alleen medicijn gebruikers moeten opgeroepen worden toestemming te geven, maar alle (potentiële) patiënten.  Het niet gebruiken van medicijen is immers ook informatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.