Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelen bril die blinden laat zien

Een bril die lichtsignalen vertaalt naar hersensignalen moet het in de toekomst mogelijk maken blinden met ernstige netvliesschade weer te laten zien. Dit stelt Amerikaanse onderzoeker Sheila Nirenberg, die een netvlies met een combinatie van gentechnieken en slimme elektronica weer aan de praat wisten te krijgen.
Amerikaanse onderzoekers ontwikkelen bril die blinden laat zien

Naar ‘netvliesprothesen’ voor blinden met een beschadigd netvlies wordt al jaren onderzoek gedaan, maar tot nu toe gaf dat patiënten die ze probeerden hooguit een indruk van licht en donker. Met de nieuwe techniek lukt het voor het eerst om ‘gewoon’, zij het wat korrelig, zicht te herstellen, aldus De Volkskrant. De sleutel was om het beeld eerst te vertalen in stroomstootjes of lichtpulsjes die het brein ‘begrijpt’.

Real-time

‘Dit werkt voor elk beeld en in real-time’, zegt onderzoekster Sheila Nirenberg van de Cornell-universiteit in New York desgevraagd. In Nederland alleen al lopen er 40 tot 100 duizend patiënten rond die in theorie gebaat zouden zijn met de techniek; wereldwijd zijn dat er 20 tot 25 miljoen, becijfert Nirenberg.

Signaaltoediening

Toepassing bij patiënten zal nog jaren op zich laten: voorlopig testte Nirenberg haar techniek alleen op muizen. Toch is ze optimistisch, omdat veel van de deeltechnieken al beproefd zijn. ‘Het belang zit hem in de codering. Die kunnen we combineren met bestaande elektroden, of andere manieren van signaaltoediening die in ontwikkeling zijn.’

Maarten Kamermans

Oogonderzoeker Maarten Kamermans van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen in Amsterdam snapt dat optimisme wel. Hij zegt in De Volkskrant ‘Deze techniek is ontzettend elegant. Wat ze hier doen is heel interessant, en erg belangrijk. En eerlijk gezegd iets waar we in dit veld allemaal wel eens aan hebben gedacht.’ Des te bedenkelijker vindt Kamermans het dat Nirenberg de techniek heeft gepatenteerd. ‘Daar heb ik grote moeite mee’, zegt hij. ‘Dit belemmert toepassing in een goed product.’ (Volkskrant – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Smartphone voor blinden op de markt

Blindenkoepel Viziris is failliet

NZa dreigt blindenzorg te korten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.