Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Amerpoort en Reinaerde starten domoticaproject

Mark van Dorresteijn
De bestuurders van zorginstellingen Amerpoort en Reinaerde hebben een overeenkomst getekend met het programma In voor zorg! voor het project ‘Domotica - Vanzelfsprekend in zorg’. De organisaties willen met technologie de leefsituatie van cliënten verbeteren. Bovendien kan technologie ook helpen het werk effectiever en veiliger te maken. Begin deze maand was de kick-off van het project.
Amerpoort en Reinaerde starten domoticaproject

Projectmanager Erna Maas legt uit dat Amerpoort en Reinaerde bezig zijn met de doorvertaling van hun visie. Hierin wordt uitgewerkt hoe de organisaties met behulp van technologie de leefomstandigheden van cliënten kunnen verbeteren. “De cliënt staat voorop. Intern draait het bij de inzet van domotica om de samenwerking tussen zorg, ICT en huisvesting”, vertelt de projectmanager. “Als we deze balans hebben gevonden gaan we inzetten op drie thema’s: nachtzorg op afstand, optimalisering van de samenwerking met gemeenten en tot slot het ontwikkelen van nieuwe dienstverlening voor mensen die zelfstandig wonen.”

Nachtzorg

Op het gebied van de nachtzorg is al veel techniek beschikbaar. Te denken valt aan camerabewaking bij cliënten. De verbetering voor Reinaerde en Amerpoort zal met name plaatsvinden op het gebied van kwaliteit en efficiëntie. “Doordat er meer mogelijkheden ontstaan, wordt het steeds belangrijker om iedereen te betrekken bij de inzet van technologie,” verklaart Maas. “We willen nu toe naar een situatie dat het vanzelfsprekend is om zorg met technologie te ondersteunen. Daarbij zal risicobeheersing ook belangrijk zijn en hoe de zorgverleners omgaan met de techniek en wat zij moeten doen als de techniek het laat afweten. Dan moet er toch een menselijke back-up zijn.”

Optimaliseren samenwerking

Bij het optimaliseren van de samenwerking, gaat het vooral om de samenwerking met gemeenten. “Denk bijvoorbeeld aan de detectiemat voor cliënten met epilepsie. Deze wordt soms ook geleverd door een externe leverancier en een externe therapeut, als de ondersteuning vanuit de Wmo wordt geleverd. Dan is het de vraag hoe de keuzes van de gemeente en die van de zorgorganisatie bij elkaar passen.”

Nieuwe dienstverlening

Tot slot gaan de organisaties kijken naar nieuwe technologie en welke bijdrage dit kan leveren aan de kwaliteit van bestaan. Maas noemt als voorbeeld begeleiding op afstand met videocommunicatie. “Dat wordt momenteel nog weinig gedaan in de zorg voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.”

Toekomstbestendig

De visie moet in mei klaar zijn, zodat de implementatie in de herfst kan starten. Het project loopt tot halverwege 2013, als de eerste implementaties geëvalueerd zijn. Maas legt uit dat de organisaties ook daarna blijvend willen inzetten op verbeteringen zodat zij toekomstbestendig blijven. Maas: “Het draait vooral om de cliënten en de zorg die zij nodig hebben. Vanuit dat oogpunt kijken we hoe wij domotica kunnen gebruiken.”

(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Reinaerde/Amerpoort )

Lees ook:

‘Ouderen positiever over domotica dan zorgprofessionals’

Veel domotica bij nieuwbouw in Apeldoorn

Kwart zorgorganisaties gebruikt domotica

1 REACTIE

  1. Nachtzorg dmv cameratoezicht? Cameratoezicht is een maatregel vastgelegd in de wet Zorg en Dwang. Daar hoort een procedure bij welke erop gericht is de genomen maatregel te stoppen. Hierdoor kan men (gelukkig) niet zomaar een woonomgeving in de camera’s hangen omdat men dat wel lekker efficiënt vindt. Puntje van aandacht?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.