Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Amphia garandeert: geen gedwongen ontslagen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Amphia ziekenhuis garandeert dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen bij de reorganisatie waarbij 300 banen verloren gaan. De ingreep is nodig om het ziekenhuis klaar te maken voor marktwerking, licht bestuursvoorzitter Olof Suttorp toe.
Amphia garandeert: geen gedwongen ontslagen

Het Amphia ziekenhuis heeft een eigen vermogen van circa 50 miljoen euro op een omzet van 335 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat zal naar verwachting ergens tussen de zes en de tien miljoen euro liggen. Een financieel gezond ziekenhuis dus. Waarom dan toch een forse reorganisatie waarbij de personeelskosten tot 2014 tien procent lager moeten zijn?

Bestuursvoorzitter Amphia Olof Suttorp

Bestuursvoorzitter Olof Suttorp geeft drie redenen. De eerste is de strafkorting die het ziekenhuis elk jaar krijgt van de overheid. “Die bedroeg 5,7 miljoen euro in 2010. Voor 2011 verwachten we een korting van 5,2 miljoen euro. We willen ons voorbereiden op nieuwe kortingen.”

Amphia krijgt 75 procent vrije prijzen

Daarnaast krijgen ziekenhuizen volgend jaar te maken met een nieuwe manier van bekostiging. Het dbc-systeem wordt ingeruild voor DOT (dbc’s op weg naar transparantie). Daar komt bij dat de overheid het aandeel vrije prijzen van de ziekenhuiszorg vergroot. Voor het Amphia betekent dit dat voor 75 procent van de omzet vrije tariefsonderhandelingen gaan gelden. Nu is dat nog 25 procent. “Dat betekent mogelijk schommelingen in inkomsten. Om die onzekerheid op te vangen moeten we onze reserves aanvullen. Natuurlijk blijven we wel investeren in innovatie.”

Eigen vermogen Amphia

Het weerstandsvermogen van het Amphia bedraagt circa 18 procent. Maar dat is niet genoeg om te voldoen aan de eisen van het Waarborgfonds voor de Zorg (WfZ), vertelt Suttorp. “Dat eist tegenwoordig 20 procent. Wij staan aan de vooravond van een groot bouwproject. We willen graag voordelig via het WfZ lenen.”

Concurrentie Amphia

Het ziekenhuis werkt in een concurrerende omgeving. Patiënten en verzekeraars kunnen ook naar ziekenhuizen in Tilburg en Roosendaal, die relatief dichtbij liggen. Dat gebeurt ook, blijkt uit marktonderzoek van het ziekenhuis zelf. Als topklinisch ziekenhuis levert het Amphia relatief dure zorg. “We verwachten averij op te lopen in de prijzen”, licht Suttorp toe. “Ook daarom moeten we een buffer opbouwen. Je moet voor de bocht schakelen, leerde mijn rij-instructeur. Beter nu handelen voordat er in de toekomst iets mis gaat.”

Sociaal Plan Amphia

Circa 300 van de 5000 banen zullen tot 2014 verloren gaan. In 2012 zijn dat er 114 ft, ofwel 130 banen. Het Amphia garandeert dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. “Dat hebben we afgesproken met de vakbonden. We kunnen het opvangen met natuurlijk verloop en het begeleiden van mensen naar een andere werkgever.” Daarnaast verwacht het ziekenhuis besparingen te kunnen vinden in ondersteunende diensten. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Amphia schrapt 300 banen

PVV achter marktwerking

Olof Suttorp bestuursvoorzitter Amphia

3 REACTIES

  1. In met name de Zorg zijn reorganisaties een “must “. De kosten stijgen te hard in de Zorg. 1 januari 2012 begint de DOT , met alle gevolgen. Veel ziekenhuizen zijn er nog niet klaar voor en de vraag is , wie zal dit DOT-systeem kunnen voor-financieren ? Banken en Zorgverzekeraars zitten daar niet op te wachten. Als Zorginstelling moet je een goede Buffer hebben. Ik vraag me in deze tijd af, waarom Banken in deze “crisistijd “door belastingbetaler gefinancierd worden , maar de Zorg moet het maar zelf uitzoeken. Vraag aan de Politiek ; “Welk belang dient dat ? ”

  2. Lees alle reacties
  3. hoe begrijpelijk ook het gaat in de zorg allemaal wel erg over geld, ik hoop dat de patieten goede zorg en behandeling blijven krijgen in alle zorginstellingen en thuis, doelmatige maar zorgzame zorg door mensen die dit met hart en ziel willen doen. En ook hoop ik dat er goed voor het zorgpersoneel wordt gezorgd, want mensen die zorg geven geven veel van zichzelf weg en dit moet opgevuld worden door scholing en goede arbeidvoorwaarden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.