Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amstelveen werkt aan een inclusieve buurt

Jan Kloeze
Zorg- en welzijnsorganisaties en een wooncorporatie in Amstelveen werken samen aan een inclusieve buurt. Ze helpen kwetsbare bewoners een goede buur te zijn en leren buurtgenoten omgaan met verward gedrag.
regionaal zorgnetwerk
Foto: Mathisworks/iStock

In het praktijkproject Bijspringen en versterken bouwen zorg- en welzijnsorganisaties samen aan een ‘inclusieve buurt’. ‘Een buurt waarin iedereen meedoet’, zegt projectleider Irma Vroegop in Mediator, het relatiemagazine van ZonMw. ‘Ook de buurman of buurvrouw die een tikkeltje anders is. Jong en oud, hulpbehoevend, verstandelijk beperkt of verward.’ Ze krijgen hiervoor subsidie vanuit het ZonMw-Actieprogramma lokale initiatieven mensen met verward gedrag. Dit programma ondersteunt initiatieven om mensen met verward gedrag op tijd passende hulp te bieden en de overlast voor de omgeving te beperken.

Samenwerkende organisaties

In het project Bijspringen en versterken zijn diverse zorg- en welzijnsorganisaties betrokken, zoals Ons Tweede Thuis, welzijnsorganisatie Participe, GGZ inGeest, ouderenzorgorganisatie Brentano, woningcorporatie Eigen Haard en de Regionale Instelling voor Begeleid Wonen (RIBW).

Omgaan met verward gedrag

Het projectdoel is drieledig: kwetsbare buurtbewoners ondersteunen bij het realiseren van eigen wensen en verlangens, de wijk versterken door elkaar te leren kennen, en vroegsignalering van problemen. Irma Vroegop: ‘Binnen dit project groeien verschillende organisaties naar elkaar toe. Met gebundelde krachten kunnen we kwetsbare burgers beter ondersteunen een goede buurman of buurvrouw te zijn. Ook coachen we samen burgers in omgaan met verward gedrag. Dat burgers elkaar leren kennen is essentieel. Als je weet waarom je schizofrene buurman soms schreeuwt of scheldt, is het minder bedreigend. Misschien kun je hem zelfs samen met andere buren helpen kalmeren. Niet handhaving inschakelen, maar een kop thee voor hem zetten.’

Project met vervolg

Cijfers over de baten zijn er niet. Vroegop: ‘Omdat we het effect nog niet kunnen meten en hard maken. Maar wij zijn ervan overtuigd dat het werkt. Meer mensen voelen zich opgenomen en ingesloten. Ze krijgen een plek in de buurt.’ Bijspringen en versterken is een afgerond project dat een vervolg heeft gekregen om de resultaten zeker te stellen. De ZonMw-subsidie loopt tot en met 2019.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.