Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten verstrekken minder pgb’s uit angst voor fraude

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De afgelopen twee jaar hebben gemeenten een kwart minder persoonsgebonden budgetten (pgb’s) verstrekt aan inwoners met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Dat blijkt uit cijfers van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Door de fraudegevoeligheid van het pgb zijn gemeenten terughoudend.
pgb's
Foto: Fotolia

De daling in het aantal verstrekte pgb’s leidt volgens Trouw tot minder zelfstandigheid van hulpbehoevende Nederlanders.

Minder pgb’s

Uit cijfers van de SVB blijkt dat gemeenten vorig jaar 8 procent minder pgb’s hebben afgegeven. Een daling van 27 procent ten opzichte van 2015. Momenteel zijn de cijfers afgerond. De precieze getallen worden stuurt de bank later deze maand naar de Tweede Kamer.

De trend dat gemeenten minder pgb’s afgeven, zet tot schrik van D66-Kamerlid Vera Bergkamp door. ‘Ik vind het een verontrustende trend die we moeten keren’, vertelt zij aan Trouw. Volgens Bergkamp hebben gemeenten een rol te vervullen in het verlenen van passende zorg aan hulpbehoevende inwoners.

Fraude

Volgens het Tweede Kamerlid brengen fraudezaken smet op het imago van pgb’s. Zo berichtte Zorgvisie in april over de arrestatie van twee broers op verdenking van een miljoenenfraude met zorggeld. Deze fraudevoorbeelden zouden tot terughoudendheid bij gemeenten leiden. Zo maakten de gemeente Almelo en Enschede vorige maand bekend pgb-fraude te bestrijden door zorg in natura te hanteren en met reguliere instellingen te werken.

Per Saldo

Om de strijd met zorgfraudeurs aan te gaan, hebben gemeenten diverse regels ingevoerd. Maar volgens Per Saldo werkt dit averechts. Per Saldo-directeur Aline Molenaar ziet de kans op fouten en misbruik door ingewikkelde regelgeving juist toenemen. De belangenvereniging voor budgethouders sprak afgelopen maandag al haar zorgen uit over het gebrek aan informatievoorzieningen voor pgb-budgethouders.

De tien grootste Nederlandse gemeenten zien merendeels een lichte afname en benadrukken dat zij geen anti-pgb-beleid voeren. Desalniettemin worden de gestelde eisen aan budgethouders zwaarder. Wie de complexiteit aan regels niet doorgrondt, krijgt geen eigen zorgbudget meer. De gemeenten verwachten dat dat tot een afname van persoonsgebonden budgetten leidt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.