Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Anne Mulder: rekening voor patiënt die niet komt

Mensen die niet komen opdagen bij een afspraak in een ziekenhuis, moeten volgens de VVD opdraaien voor een groot deel van de kosten ervan. Volgens Tweede Kamerlid Anne Mulder van de regeringspartij komt 7 à 10 procent van de patiënten hun afspraak niet na, wat ‘honderden miljoenen’ per jaar kost.
Anne Mulder: rekening voor patiënt die niet komt

Die kosten kunnen worden bespaard door deze toch in rekening te brengen, zei Mulder maandag in het RTL nieuws. Hij denkt daarbij aan 75 procent van de kosten. Mulder zal dat woensdag voorstellen bij de behandeling van de begroting van Volksgezondheid. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NMa vindt dat patiënten in Friesland voldoende keus hebben

Noors minsterie Volksgezondheid biedt patiënten excuses aan

Patiënt wil ziekenhuisbed niet verlaten

9 REACTIES

  1. Bovendien vergaderen we dan natuurlijk binnen kantooruren, houdt om 17:00 de dag op, hebben we recht op onkostenvergoeding voor oa nascholing, enz, enz.
    Verkapte loondienst is nu juist waar we als vrijgevestigd specialist NIET op zitten te wachten. Dan heb je de nadelen van het dienstverband en de nadelen van het ondernemerschap, zonder dat dat in verhouding staat tot evt voordelen. Helaas lijkt het er erg op dat de minister samen met de Orde elkaar op weg naar deze eindbestemming zijn tegengekomen. Daarom pleit ik ook zeer voor de nieuwe VVMS

  2. Lees alle reacties
  3. NAH Janssen maakt het wel erg eenvoudig maar er zit wel wat in: je kan je operatie niet afmaken, even wachten want volgens de CAO hebben de assitentes recht op pauze of daardoor blijft tijd over waar geen hele maar een halev ingreep moet worden gedaan. De dbc’s zouden transparant zijn maar 3 jaar later is de DOT trajectr gestart: DBC Op weg naar Transparantie. gewoon een uurtarief met een maximale omzet, dat is het beste, een soort verkapte loondienstsituatie.

  4. Gemiddeld ben ik met de dbc registratie 1 uur per dag bezig en mijn secretaresse wat minder. Maar dan begint het pas: het declareren, controleren en boeken in het boekhoudsysteem. Als niet aan een ziekenhuis verbonden psychiater op eigen kosten. En dan komen de fouten, van mij, van de verzekeraar, en de ene ZKV wil het zus aangeleverd hebben, de andere zo, de ene betaalt 92%, de andere 98 of 95 of 90%, van jaar tot jaar verschillend, en dan komen de controles van de ZKV bijv. Menzis: u declareert 2 dbc’s tegelijk en dat kan bijna niet (heus wel), binnen 4 week uitleg en anders vorderen we het geld terug (hoe kan je het uitleggen als je de diagnose niet mag geven). Nog 3 1/2 jaar en dan zijn we van het gekloot af, hoera. Zelfstandig gevestigde psychologen hebben hetzelfde probleem. Dat kost ong. 8 uur per week.

  5. Gaat het ziekenhuis of de dokter dan ook betalen als de dokter te laat is, of niet komt … Ik heb in de tijden dat ik veel bij de gynaecoloog kwam heel veel tijd wachtend doorgebracht (gemiddeld begon mijn afspraak 3 kwartier laten dan afgesproken), uiteindelijk nam ik mijn laptop mee om te kunnen werken ….

  6. Als je een afspraak maakt met een zorgaanbieder ben je in principe een verbintenis aangegaan. Het niet nakomen daarvan kan een zorgaanbieder prima oplossen via het verbintenissenrecht (Burgerlijk Wetboek). Een tarief invoeren zal lastig zijn want dat valt buiten de WMG.

  7. De plannen van Anne Mulder kenmerken zich door een eenzijdige blik naar de patiënt. De kosten van de zorg lopen uit de hand door diverse redenen. Door gebrek aan integrale aanpak (uiteraard voorafgegaan door integrale kennis)gebeurt er feitelijk niet veel meer dan ad hoc gericht brandjes blussen. Verspilling, bureaucratie en overhead zijn heel grote kostenposten van de zorg. De invoering van dbc’s bijvoorbeeld: onnodige onderzoeken worden gedaan en gedeclareerd omdat het “nu eenmaal onderdeel is van het dbc” (citaat beroepskracht bij navraag). De tijd die wordt besteed aan het declareren en de vele handen die nodig zijn om de declaraties voorbereiden, maken, insturen, afhandelen. Hoeveel tijd van de werkweek is een gemiddelde specialist daadwerkelijk bezig met de patiënt? En hoeveel met (bureaucratische)nevenzaken?
    Ten slotte nog dit: er zijn patiënten die verlof moeten opnemen voor een bezoek aan de specialist/arts. Vindt Anne Mulder ook dat zij hun kosten vergoed moeten krijgen als zij (eindeloos) lang moeten wachten op afwezige medici, zonder dat hier enige berichtgeving over wordt gedaan?

  8. 24 uur van tevoren afmelden is een andere oplossing. Er zij immers ook geldige redenen om niet te kunnen gaan naar een medische afspraak. Ook een SMS service om patiënten te herinneren aan een afspraak van 6 maanden terug is een optie. En als je niet kan komen dat met een briefje van de dokter dat je echt niet kan komen.
    Hoeveel patiënten naar een afspraak komen en de dokter en/of zijn team komt niet opdagen zal van gelijk aantal zijn. Dat is Anne Mulder even vergeten. Moeten die dan ook 75%van de kosten betalen?
    Anne Mulder kan beter eens kijken naar het voortgaande overaanbod aan ziekenhuizen, de geringe daling van het aantal ligdagen per patiënt, 5.3 ligdag in NL, terwijl 2.5 ligdag in het meest efficiente ziekenhuis in de USA, Kaiser Permanente, makkelijk haalbaar is en natuurlijk het overschot aan bedden, inclusief gebouwen, ok’s en IC bedden.
    En als Anne Mulder toch bezig is: de geringe productie per Medisch specialist in verhouding tot zijn USA collegae bij Mayo, Cleveland of KP?
    Maar ja, Anne Mulder maakt het zich als econoom niet te moeilijk: eerst het laaghangend tot autonoom vallend fruit. Dan zien we wel weer verder bij de volgende begroting. Moral Hazard van een Tweede Kamerlid.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.