Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Arts kan beroepsgeheim doorbreken voor fraudeonderzoek

Bij fraudeonderzoek kan vanaf volgend jaar een onafhankelijke deskundige arts worden ingezet. Dat maakt artsenorganisatie KNMG bekend, na overleg met het ministerie van VWS, het OM, de Inspectie SZW en de FIOD. Dankzij de inzet van de arts kan het medisch beroepsgeheim een fraudeonderzoek niet meer blokkeren.
zorgverlenersFotolia400.jpg
Foto: Fotolia

De KNMG schrijft: ‘Het medisch beroepsgeheim is van fundamenteel belang voor een goede zorgverlening. Tegelijk moet de opsporing van fraude met zorggeld mogelijk zijn, zeker in de uitzonderlijke en voor de medische beroepsgroep en samenleving onacceptabele situatie van omvangrijke fraude. Deze twee belangen zijn goed tegen elkaar afgewogen en hebben geleid tot een convenant dat opsporing mogelijk maakt op een manier die de inbreuk op het beroepsgeheim tot het minimum beperkt.’

Arts als buffer
Het convenant voorziet in het inschakelen van een deskundige jurist en een onafhankelijke arts als buffer tussen het OM en de arts tegen wie vermoedens bestaan van fraude. Heeft een opsporingsinstantie een ernstig vermoeden van fraude waarvoor men inzage in patiëntendossiers nodig acht, dan moet aan een juridisch deskundige worden gevraagd om vast te stellen of de inzet van de onafhankelijke deskundige arts voldoet aan de waarborgen voor het beroepsgeheim zoals neergelegd in het convenant. De onafhankelijke arts, ingezet via de KNMG, zal alleen dan geanonimiseerd patiëntgegevens overhandigen.

Opsporing
‘Zo wordt het maatschappelijk belang van opsporing van onrechtmatigheden gediend én blijft het medisch beroepsgeheim van de arts en daarmee de privacy van de patiënt maximaal gewaarborgd’, schrijft de KNMG. ‘Patiëntinformatie komt hierdoor niet terecht in de strafrechtelijke onderzoeksdossiers vanwege verdenking van een arts. Patiënten kunnen in openheid en in vertrouwen met hun artsen over hun zorgen blijven praten, zonder bang te zijn dat deze informatie met derden wordt gedeeld.’

Convenant
Het convenant wordt op 5 juli ondertekend door artsenfederatie KNMG, minister Schippers van VWS en betrokkenen vanuit het Openbaar Ministerie, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. Partijen streven ernaar dat de regeling in het convenant op 1 januari 2017 in werking treedt.

Dossier Zorgfraude
Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.