Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Barcodes maken zorgverlening efficiënter’

Mark van Dorresteijn
Door een barcodesysteem zijn de voorraden in Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) met een kwart gedaald. ‘Tegelijkertijd is de patiëntveiligheid toegenomen en zijn afdelingen beter samen gaan werken’, vertelt Wessel Griffioen ‎manager facilitair bedrijf bij ZGV.
Danielle Cantin
Danielle Cantin

Het systeem werkt als volgt. Vrijwel alle artikelen op de operatiekamer (zoals implantaten, hechtmateriaal of stents) zijn door de leverancier voorzien van een barcode. Na levering worden de producten toegevoegd aan de voorraad door het scannen. De materialen die tijdens een operatie gebruikt zijn, worden gescand, afgeboekt van de voorraad en de gegevens toegevoegd aan het dossier van de patiënt. Van iedere patiënt is nu sneller en precies bekend welk implantaat hij of zij heeft gekregen. Het nieuwe systeem bestelt automatisch nieuw materiaal zodat het ziekenhuis geen overbodige voorraad heeft.

Koploper

ZGV behoort in Nederland tot de kopgroep met barcodescanning, vertelt Griffioen. ‘We maken gebruik van de barcodes van leveranciers en stickeren de producten dus niet zelf om. Na het scannen wordt automatisch het ERP-systeem (Oracle) en epd-systeem (Norma) bijgewerkt. Dat heeft wel veel gevraagd van alle betrokkenen. De leveranciers van de verschillende systemen hebben met onze afdelingen gezorgd dat alle verbindingen en koppelingen werken. Met betrokken artsen hebben we het assortiment bepaald voor deze geautomatiseerde verwerking.’ Momenteel maken leveranciers nog gebruik van verschillende type barcodes. Het ziekenhuis heeft daar een softwarematige oplossing voor aangeschaft van Mediscan. Volgens Griffioen wordt er wel gewerkt aan een uniforme barcode voor de zorg. Dat is tegelijkertijd belangrijk voor toekomstige wetgeving voor implantatenregistratie waarbij deze eenduidig en volledig moet zijn.

Voorraad en financiën

In de oude situatie was voorraadbeheer een complex en handmatig verhaal met tussenvoorraden. Maar die tijd is voorbij. De logistieke processen van het facilitair bedrijf en het OK-complex sluiten op elkaar aan en dat heeft inmiddels gezorgd voor een voorraaddaling van 25 procent. Griffioen denkt dat een verdere voorraaddaling nog mogelijk is. ‘Het bespaart ruimte, rente en verkleint het risico op dervingskosten. Implantaten hebben namelijk ook een bepaalde houdbaarheid die samenhangt met de steriele methode van verpakken.’ Daarnaast is het ziekenhuis financieel ‘in control’ gekomen. ‘In feite bestelden we steeds voorraad vooruit voor de OK. Dat zorgde voor een grillig kostenpatroon en had geen relatie met productie. Nu worden na de scan de kosten actueel afgeboekt.’

Samenwerking keten

Bijkomend voordeel van het systeem is dat alle schakels, van goederenontvangst tot operatiekamer, opnieuw bekeken zijn. ‘Het totaal van alle schakels maakt de keten sterk’, meent Griffioen. ‘De verschillende afdelingen hebben elkaars gebied beter leren kennen en denken en werken nu integraler. Niets gebeurt meer dubbel en afdelingen veroorzaken door ongewenste acties geen extra werk voor elkaar. Alle inefficiëntie is zoveel mogelijk gladgestreken.’

Toekomst

Vooralsnog wordt de methode alleen toegepast bij kunstheupen. In 2015 gaat het ziekenhuis uitbreiden met onder andere knieën en materialen voor een hartkatheterisatie. Uiteindelijk wil het ziekenhuis alle afdelingen zo veel mogelijk op deze manier inrichten.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.