Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beeldbellen met de huisarts

Patricia van der Zalm
[Exclusief[ Met het project Focus Huisarts Praktijken in Den Bosch lopen Curadomus en Medizz-huisartsen vooruit op de veranderingen die onder andere in de ouderenzorg op stapel staan.
Beeldbellen met de huisarts

Ouderen moeten langer thuis wonen; wonen en zorg worden verder gescheiden. Dat vraagt om geschikte (aangepaste) huisvesting, extra servicediensten thuis en versterking en goede bereikbaarheid van wijkgerichte zorg, zoals de overheid wil. Curadomus, een onderneming die zich richt op innovaties op het gebied van kleinschalig wonen en zorg, heeft daarom met Medizz-huisartsen in Den Bosch het project Focus Huisarts Praktijken ontwikkeld. Onderdeel daarvan is de trial Beeldbellen met de huisarts, die na de zomer start.

Aan deze vorm van Zorg op Afstand doen drie verzorgingshuizen in Den Bosch mee. Na evaluatie en goedkeuring kan deze techniek op grotere schaal worden aangeboden aan ouderen die zelfstandig wonen of in een appartement in een verzorgingshuis.

Medizz-huisartsen en Curadomus onderzoeken ook de mogelijkheid van 24-uursbereikbaarheid van de huisarts, met gebruik van een triageverpleegkundige en een medisch callcenter. ‘Want de bereikbaarheid van huisartsen is nu vaak een ramp.’ Die innovaties lopen vooruit op het feit dat huisartsen, samen met wijkverpleegkundigen en sociale wijkteams, vanaf 1 januari volgend jaar wettelijk een veel prominentere rol krijgen in de zorg voor ouderen. Medizz-huisartsen zoekt daarom met Curadomus naar manieren om de behoefte aan zorg zo optimaal mogelijk te laten aansluiten bij het aanbod.

Behoeften

Curadomus richt zich op het laten bouwen van woningen en appartementen(-complexen) die kunnen ‘meegroeien’ met de behoeften van bewoners. ‘Een senior kan nu misschien nog goed zelfstandig wonen, maar er komt een tijd dat er – veel – hulp nodig is. Op grond van demografische gegevens weten we per stad wat de zorgvraag is en wat er in de toekomst waarschijnlijk nodig is aan hulpverlening, voorzieningen en diensten. Met die informatie trekken we private beleggers aan, die willen investeren in toekomstgerichte en betaalbare woningen voor ouderen. Wij regelen er met de lokale AWBZ-leveranciers de bijbehorende zorg bij, en trekken diverse leveranciers aan van voeding, schoonmaak, kledingwassen en communicatiemiddelen waar 70-plussers thuis gebruik van kunnen maken.’ Curadomus neemt de exploitatie van de ’toekomstbestendige’ woningen uit handen van de zorgorganisaties. ‘Die kunnen zich dan richten op hun core business: zorg verlenen.’

Vastgoedinvesteerders, zorgorganisaties en personeel moeten volgens Van Weerd wennen aan de nieuwe rol die zij per 1 januari 2015 spelen na de overheveling van veel AWBZ-zorg naar de gemeenten. ‘De tijd dringt. Maar innovaties in de zorg gaan langzaam, ook al zaten de veranderingen er al lang aan te komen. Veel zorginstellingen hebben lange tijd een beetje zitten suffen. Tegen oktober zal het grote besef doordringen dat de transitie van de langdurige zorg bijna zover is.’

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.