Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Beloningscode zorg heeft weinig effect

De beloningscode die de zorgsector zichzelf oplegt, heeft bij de ziekenhuizen tot nu toe geen merkbaar resultaat opgeleverd. Dat meldt het Financieele Dagblad vandaag op basis van eigen onderzoek. Het gemiddelde salaris dat ziekenhuisbestuurders in 2010 verdienden, is op het peil van 2009 gebleven.
Beloningscode zorg heeft weinig effect

Uit een inventarisatie van de jaarverslagen van het FD blijkt dat het gemiddelde salaris van ziekenhuisbestuurders in 2010 240.208 euro bedroeg tegen 240.121 euro in 2009. Dat is ruim boven de balkenendenorm (193.000 euro) en boven het eigen plafond van 190.000 euro. De sector heeft deze eigen code twee jaar geleden naar voren geschoven om te voorkomen dat zorgbestuurders verplicht onder de balkenendenorm zouden gaan vallen.

Norm

In 2010 kwam 91 procent van de bestuurders boven de norm van 190.000 euro uit, tegen 88 procent in 2009. Zo’n 40 procent overschreed in 2010 ook het plafond van 247.000 euro, net zo veel als in 2009. Verder blijkt dat de 26 bestuurders die in 2010 nieuw aantraden, gemiddeld een beloning kregen van 220.765 euro, eveneens ruim boven de grens van 190.000 euro.

NVZD

Directeur Ruud Lapré van vereniging van zorgbestuurders NVZD erkent in de krant dat deze cijfers niet wijzen op een goede naleving van de code. “Maar de code is nog nauwelijks in werking. Hij moet nog toegepast worden.” Lapré wijst erop dat de ziekenhuissector nog steeds vastzit aan veel oude contracten die niet onder de code vallen. Ook is een deel van de ziekenhuizen, met name de universitaire medische centra, niet lid van de NVZD. “De code heeft alleen betrekking op onze leden.” Lapré zou graag zien dat de code meer legitimiteit krijgt en dus dwingender wordt. “Van ons hoeft de Wet normering topinkomens niet, maar als hij er nu toch komt, is het goed dat opname van de code in de wet leidt tot meer legitimiteit.”

Wet normering topinkomens

Binnen de Wet normering topinkomens, die het kabinet eerder dit jaar bij de Tweede Kamer heeft ingediend, zou de zorgsector de eigen code mogen aanhouden. Dat betekent dat zorgbestuurders toch meer mogen verdienen dan de balkenendenorm. De beloningscode voor de zorg staat een afwijking van dertig procent boven de grens van 190.000 euro toe wanneer het gaat om een complexe instelling of een instelling die meer moet concurreren. Daardoor kan een zorgbestuurder maximaal op 247.000 euro uitkomen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bestuurder Maasstad Ziekenhuis verdient het meest

Inkomen zorgbestuurders niet aan banden gelegd

Nieuw contract dempt salaris zorgbestuurder

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Als de wetgever het mogelijk maakt leden van de Raad van Toezicht persoonlijk aansprakelijk te stellen voor het ruimschoots overschrijden van de Balkende-norm is het snel afgelopen met dergelijke onmaatschappelijke graaipraktijken. Kabinet, parlement doe er wat aan!

  2. Lees alle reacties
  3. zelfregulerende boeven geef je alleen een geldig excuus om nog meer te jatten, want ze moeten zo hard werken, zulke grote risico’s lopen en hebben zoveel verantwoording te dragen dat daar wel een asociaal groot cadeau (want voor een salaris moet je wél werken, en dat is niet wat de grote graaiers doen) krijgen (want krijgen is wat ze doen, en ze lachen zich kapot als ze op de golfbaan in Portugal zitten te genieten van hun weggehaalde bloedgeld)

  4. zelfregulerende boeven geef je alleen een geldig excuus om nog meer te jatten, want ze moeten zo hard werken, zulke grote risico’s lopen en hebben zoveel verantwoording te dragen dat daar wel een asociaal groot cadeau (want voor een salaris moet je wél werken, en dat is niet wat de grote graaiers doen) krijgen (want krijgen is wat ze doen, en ze lachen zich kapot als ze op de golfbaan in Portugal zitten te genieten van hun weggehaalde bloedgeld)

  5. Het was natuurlijk niet te verwachten dat de club die door de bestuurders wordt betaald (NVZD) met effectieve voorstellen zou komen om het salaris van haar eigen leden te verlagen. Dat kan pas als er vanuit de politiek een geloofwaardige bedreiging komt. En dat past niet bij de wens om de marktwerking in de zorg de ruimte te geven. Kortom, glas, plas en alles bleef zoals het…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.