Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bergman pleit voor keurmerk plastische chirurgie

Een plastisch chirurg die gaat skiën en zijn patiënt vlak na een ingrijpende operatie zonder medische hulp achterlaat. Operatiekamers die verre van steriel zijn en een gynaecoloog die borstvergrotingen doet zonder enige specifieke opleiding daarvoor. Het is maar een greep uit de incidenten die de afgelopen jaren het nieuws haalden uit de wereld van de schoonheidschirurgie.

“Het is te absurd voor woorden”, vinden directeuren Bart en Thijs Malenstein van de Bergman Kliniek, een keten van privéklinieken. “Zelfs voor een garagebedrijf heb je allerlei vergunningen nodig. Maar als je een schoonheidskliniek begint, mensen onder narcose brengt en in hen gaat snijden, kun je zo aan de slag. “Het komt misschien omdat de beautyklinieken in Nederland een relatief nieuw verschijnsel zijn, en een vreemde eend binnen de wereld van de reguliere gezondheidszorg; de zorg valt grosso modo niet onder de ziektekostenverzekering, en daarmee buiten het bereik van veel instanties. “Maar de risico’s zijn voor patiënten niet minder groot als ze onder het mes gaan”, stellen de broers.

Vergunningen

Ze pleiten voor de invoering van vergunningen voor klinieken, die net als bij ziekenhuizen worden afgegeven door de overheid. Bart: “Zo weet de klant dat hij of zij veilig is, dat de operatiekamers in orde zijn, de artsen de juiste kwalificaties hebben en als zich complicaties voordoen de nazorg professioneel is.” Want betogen ze zonder enige aarzeling: plastische chirurgie is ‘here to stay’. “Vroeger was het misschien voor de happy-few”, zegt Thijs. “Maar sinds de eeuwwisseling zet het steeds meer door. Vooral na Amerikaanse programma’s op de Nederlandse televisie te zien waren als Extreme Make Over. Toen kwam de groei pas echt op gang.”

Reputatie

Ook mensen met een modaal inkomen laten zich nu behandelen in klinieken. Is het niet voor een neuscorrectie, dan wel voor behandelingen tegen rimpels. “Ze sparen het bedrag bij elkaar” zegt Bart, “of ze lenen er zelfs voor.” Nu de klinieken uit de grond schieten om in te spelen op de groeiende vraag, wordt het tijd het kaf van het koren te scheiden, vindt de directie. “Al die incidenten zijn slecht voor de reputatie van de branche”, stelt Bart.

Zelfstandige Klinieken Nederland

Een aantal klinieken, waaronder Bergman, heeft een aantal jaar geleden de branchevereniging Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) opgericht met een bijbehorend keurmerk. Elk jaar worden ze door een onafhankelijk instituut gecontroleerd. Als de klinieken niet aan de strenge eisen voldoen, moeten ze het keurmerk van hun gevel schroeven. Maar het is niet genoeg, vindt het tweetal. De malafide klinieken blijven immers gewoon bestaan. De Inspectie voor de Gezondheidszorg controleert weliswaar, maar achteraf, als het kwaad al is geschied.

Tweede Kamer

“Daarom moet de Tweede Kamer de slechte klinieken met artsen die te weinig verantwoordelijkheid voelen naar hun patiënten de pas afsnijden”, vindt Bart. “Als klinieken niet aan de eisen in de vergunning voldoen, moeten ze simpelweg hun deuren sluiten. Dat is in het belang van de patiënt.” (ANP)

Lees ook:

Politie verzamelt klachten over CityKliniek

Veel klachten over CityKliniek Den Haag

Redding is nabij voor kliniek Schoemacher

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.