Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Berisping gehandicaptenorganisatie Visio

Mark van Dorresteijn
Gehandicaptenorganisatie Visio heeft ernstige fouten gemaakt bij de verzorging van een zwaar gehandicapte bewoonster. Toen de vrouw in oktober 2008 bijna in bad verdronk, gaf de instelling via de media de groepsleidster onmiddellijk de schuld. Volgens de inspectie heeft de organisatie echter zelf ernstige steken laten vallen.
Berisping gehandicaptenorganisatie Visio

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport, opgesteld door de inspectie, waarover het televisieprogramma Netwerk vrijdagavond in een uitzending heeft bericht.

Alleen achtergelaten

De zwaar gehandicapte vrouw werd in woon- en dagcentrum De Blauwe Kamer in Breda verzorgd. De begeleidster liet de vrouw alleen achter in bad. Toen ze terugkwam zag de gehandicapte vrouw blauw en ademde ze bijna niet meer. Het leven van de vrouw kon in eerste instantie worden gered, maar ze raakte in coma. Een aantal maanden later overleed ze op 27-jarige leeftijd.

Schuldvraag

De inspectie neemt het de directie van de instelling zeer kwalijk dat die vrijwel meteen in de media de schuld gaf aan de betrokken groepsleidster. Ook stelde de instelling een onderzoek in dat naar mening van de inspectie niet onafhankelijk was. Volgens de inspectie heeft deze houding van de leiding het vertrouwen van het personeel geschaad. Temeer daar bleek dat de instelling zelf een groot aantal fouten had gemaakt.

Onervaren

Zo was de betrokken groepsleidster niet voldoende geschoold en had ze te weinig werkervaring. De instelling had haar nooit alleen de gehandicapte vrouw in bad mogen laten stoppen. De instelling had bovendien geen zorgplan vastgesteld voor de gehandicapte Jeannette. De groepsleidster kon dus niet eens weten hoe ze de vrouw moest verzorgen. De inspectie heeft ook kritiek op de zorgplannen die de instelling wel beschikbaar had. Ze waren vastgesteld zonder inbreng van artsen. Die hebben immers voldoende kennis om risico’s in te schatten bij de omgang met patiënten.

Badprotocol

De instelling had evenmin een zogenoemd badprotocol opgesteld. Hierin hadden de medewerkers moeten kunnen lezen hoe ze de veiligheid van de cliënten waarborgen tijdens het baden.

Verbeteren

De inspectie heeft Visio opgedragen de situatie te verbeteren. De leiding van het bedrijf heeft beterschap beloofd. (ANP)

Lees ook:

Nivel: Wmo weinig effect inclusie gehandicapten

Klink denkt over meldpunt gehandicaptenzorg

‘Zorginstellingen nemen gehandicapten niet serieus’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.