Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Bestuurder VGZ krijgt 8 ton bij vertrek

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Bestuursvoorzitter Rob Hillebrand van Coöperatie VGZ verdiende vorig jaar 472.000 euro. Daar komt 330.000 euro bij als vertrekpremie.
Bestuurder VGZ krijgt 8 ton bij vertrek

Dit blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag 2013.

Beloningen

De reguliere bezoldiging van Hillebrand bedroeg 335.000 euro. Door variabele beloningen en een belastbare onkostenvergoeding liep dit bedrag op met 137.000 euro. De woordvoerder van VGZ legt uit dat de hoogte van de vertrekpremie en bezoldiging voortkomen uit gemaakte afspraken bij het aantreden van Hillebrand. Hij viel dus nog niet onder de Wet Normering Topinkomens. Ab Klink, die bij de zorgverzekeraar aantrad op 1 januari 2014 valt wel onder de nieuwe wetgeving.

Wet Normering Topinkomens

De maximale beloning van Klink ligt dus niet boven de 300.000 euro. Dit is inclusief belastbare vaste en variabele onkostenvergoedingen vermeerderd met de voorzieningen ten behoeve van beloningen betaalbaar op termijn (werkgeversdeel van de premie voor het reguliere pensioenpakket van het pensioenfonds en indien van toepassing de vut-premie). Een eventuele beëindigingsvergoeding is gemaximeerd op één jaarsalaris met een absoluut maximum van  75.000 euro.

Gezondheidsredenen

Hillebrand was vanaf 2007 tot 1 april dit jaar bestuurslid bij VGZ. Sinds april 2013 was hij voorzitter van het bestuur. Hij moest wegens ziekte zijn werkzaamheden neerleggen. Op de aard van zijn ziekte gaat VGZ niet in.

Topinkomens

Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen uiteen. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier. Bekijk het dossier.

5 REACTIES

  1. Resultaten uit het verleden bieden garanties voor zijn toekomst. En dan bedoel ik niet de resultaten van VGZ, maar de onderhandelingsresultaten bij het aantreden. Hert valt dus wel mee met die geld tekorten in de zorg. Maar ja, wat is 8 ton op een begroting van 80 miljard?

  2. Lees alle reacties
  3. Zo’n exorbitante beloning moet je als mens ,en als functionaris toch niet willen! Tuurlijk zal wel conform de gemaakte afspraken…enz. zijn. Maar ben je al niet heel rijk als je brains hebt, een goede opleiding heb genoten en een prachtige baan heb verworven.? Goed, de verantwoording is groot. Kan je ook aan als je zo’n topfunctie krijgt.
    Ik heb altijd zo te doen met werknemers die onder aan de ladder staan in het arbeidsproces.Die naar hun capaciteiten ook hun best doen maar nooit met zulke bedragen beloont worden. Het gaat om de verdeling van inkomen en rijkdom. Genoeg is genoeg, toch?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.