Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bestuurders U en Zo maand langer vast

De bestuurders van de islamitische thuiszorgorganisatie U en Zo blijven nog dertig dagen langer opgesloten. Dat bepaalde de raadkamer van de rechtbank Rotterdam dinsdag.
Bestuurders U en Zo maand langer vast

Daarop heeft het OM aan de zorgkantoren gevraagd de betalingen aan U en Zo stop te zetten. Op tweede Paasdag werden vier bestuurders van de organisatie gearresteerd en werd huiszoeking gedaan. Eén van de mannen is een salafistische imam die al langer door de AIVD in de gaten werd gehouden. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen van miljoenenfraude met pgb-budgetten. Zo zouden zij zich hebben schuldig gemaakt aan verduistering, valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De rechters besloten tot verlenging van het voorarrest vanwege de omvang van het onderzoek en de ernst van de ten laste gelegde feiten. Het OM kan voor het eind van deze termijn opnieuw om verlenging vragen.

Pgb’s

U en Zo profileert zich als islamitische thuiszorgorganisatie en richt zich van origine vooral op Marokkanen in grote steden. De organisatie heeft kantoren in Rotterdam, Eindhoven, Amsterdam en Utrecht. U en Zo regelde alles voor hun cliënten, als zij dat wilden. Van aanvragen voor persoonsgebonden budgetten, het regelen van zorg tot en met het beheren van het geld. Sinds de bestuurders zijn opgepakt, zijn de afzonderlijke U en Zo kantoren doorgegaan met hun dienstverlening. Er zijn zelfs nieuwe vacatures geplaatst. Nu de bestuurders langer vast moeten blijven zitten, heeft het OM zorgverzekeraars gevraagd om U en Zo niet meer uit te betalen zolang het onderzoek loopt.

Malafide zorgmakelaars

U en Zo is niet de enige organisatie die wordt verdacht van fraude met pgb-budgetten. Vooral zorgmakelaars die zich richten op allochtone zorgbehoevenden worden extra kritisch bekeken. In Rotterdam, de stad waar U en Zo is begonnen, denkt de gemeente dat er zo’n vijftien malafide zorgmakelaars bezig zijn. Raadslid Marianne van den Anker op Radio Rijnmond: “Het gaat om mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Kwetsbare mensen. Op een grove manier worden ze aangesproken op straat.” Van den Anker: “De sociale druk bij die zorgbureaus is enorm: het zijn mensen uit eigen kring.”

Keurmerk

In 2007 was het aantal pgb-houders 89.771 en werd daar 1,455 miljard aan uitgegeven. Het budget voor 2008 is 1,750 miljard. Naar schatting tien procent van de pgb-houders maakt gebruik van een zorgmakelaar. Woordvoerder Frans van der Pas van Per Saldo, vereniging van pgb-houders vindt dat pgb-houders op hun quivive moeten zijn bij bemiddelaars die meer dan een dienst aanbieden. Van der Pas: “Wij zeggen altijd: maak niet al je geld over naar een bemiddelaar. Dat is alle regie uit handen geven. Je geeft al je geld toch ook niet aan de schilder? Ons advies: Maak een overeenkomst, vraag een offerte en betaal op basis van declaraties. En geef vooral geen inzicht in je budget.” Per Saldo ontwikkelt momenteel een keurmerk voor zorgmakelaars in samenwerking met Stichting de Ombudsman. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Menzis onderzoekt thuiszorgfraude

‘Chaos dreigt in thuiszorg’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.