Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties19

Betalen voor een dagelijkse douche

Aanbieders in de langdurige zorg werken massaal aan pluspakketten. Cliënten moeten gaan bijbetalen voor ‘extraatjes’, zoals elke dag douchen, geregeld wandelen of begeleiding naar het ziekenhuis. Dat constateert Zorgvisie in de special over financiën die deze week verschijnt.
Betalen voor een dagelijkse douche

Vooral in de ouderenzorg werken aanbieders volop aan pluspakketten, die bewoners tegen betaling kunnen bijkopen. Trainingen hierover van ActiZ, de brancheorganisatie voor verpleeg- en verzorgingshuizen, zijn al bezocht door 250 van de 425 aangesloten instellingen.

Pluspakketten kunnen van alles omvatten. Zo denkt ouderenzorgorganisatie Omring in Hoorn aan extra wandelen of snoezelen, een dagelijkse douchebeurt of begeleiding naar het ziekenhuis. Gehandicaptenzorgorganisatie Prisma biedt tegen betaling onder meer vervoer, wasservice, hulp bij de administratie en begeleiding naar de kapper. “Het gaat om extra dingen die we voorheen deden terwijl het eigenlijk niet hoefde.Dat is niet meer haalbaar doordat ons budget daalt wegens de zorgzwaartebekostiging”, zegt een woordvoerster.

Pluspakketten

De pluspakketten ontstaan als bijproduct van de zorgzwaartefinanciering die per 1 januari 2009 is ingevoerd. Deze maakt per cliënt zichtbaar hoeveel geld en uren beschikbaar zijn vanuit de AWBZ. Voorheen was veel minder duidelijk tot hoever de AWBZ aanspraak strekt. “Nu kun je ook aan de client inzichtelijk maken: wat valt met dit geld wel en niet te financieren?”, zegt Constance Beeker van ActiZ. “Het is nu transparant dat we maar een krappe vorm van zorg kunnen bieden.” Cliëntenorganisaties hebben geen principiële bezwaren tegen het onderscheid dat ontstaat tussen mensen die wel en geen pluspakketten kunnen betalen.

Jan Coolen NPCF

Ongelijkheid was er altijd al, zegt Jan Coolen van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie. “Verschillen zitten nu in het feit dat de ene instelling veel creatiever is dan de andere en daardoor meer kan bieden.” Hij ziet wel een ander gevaar: dat zorgaanbieders die niet leveren wat zou moeten, geld van cliënten vragen om de gaten te dichten. “Dat moeten we niet accepteren.” Medewerkers in de zorg zijn niet gelukkig met de pluspakketten. Zij hebben er moeite mee als de ene bewoner een glaasje wijn krijgt, maar een ander niet, zegt een adviseur. Cliënten zelf hebben minder moeite met pluspakketten dan medewerkers, stelt directeur Rachel Mak van Amaris Theodotion in Laren. Brancheorganisatie ActiZ pleit voor een politieke discussie over particuliere pakketten. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

klassenzorg

Zorgzwaartebekostiging in ggz uitgesteld

Verbazing over ‘maatwerkregeling’ zorgzwaarte

Hoeveel uren is een zorgzwaartepakket?

Zzp’s in de praktijk

19 REACTIES

  1. Dit is gewoon zwaar hopeloos, want wat dan als mensen incontinent zijn en wel drie keer per dag gedoucht moeten worden terwijl zij al 80% van hun inkomsten af moeten dragen ongeacht wat hun inkomsten zijn. Hulpbehoevenden zijn de zwaksten in onze samenleving en steeds weer vallen zij ten prooi aan de gevoeloze beslissingen van Bussemaker. Maar goed tja haar portomonnee moet gevuld blijven toch.

  2. Lees alle reacties
  3. Voormalig min.van vws Hoogervorst schreef in zijn nieuwsbrief van 8-3-2005:”zorginstellingen krijgen meer verantwoordelijkheid voor investeren” “Ook beslissen ze zelf hoe ze de kosten ervan kunnen terugverdienen met het leveren van zorg” Hulp behoevenden vallen ten prooi aan zeer onbehoorlijk bestuur.We zijn er nog niet daar kunt men op wachten.

  4. Zo’n pluspakket lijkt me fantastisch voor de mensen die het geld ervoor over hebben en het kunnen betalen.
    Als je dan ook nog goed genoeg bent om voor jezelf op te komen indien niet geleverd wordt hetgeen is overeengekomen, dan kan je misschien gelukkig zijn met zo’n pakket.
    In de huidige praktijk blijkt helaas dat de zorgmedewerkers het veelal niet eens voor elkaar krijgen om de simpelste dingen uit een zorgplan volgens afspraak en naar behoren uit te voeren.
    Als deze medewerkers zich op de voor zorginstellingen mogelijk financieel lucratieve pluspakketten gaan werpen (onder druk van het management), dan vrees ik het ergste voor de niet-pluspakketters.

  5. waar hebben we het over!! laten we duidelijk zijn over wat basiszorg is en dit ook geven (creatief en efficient werken is de oplossing)Ik denk niet dat de beleidsmakers zich alleen op zaterdag douchen, moeten onze ouderen dan weer terug in de tijd?. Goede basiszorg kan heel veel gezondheidszorgproblemen voorkomen, in beweging blijven is daar een voorbeeld van, dus het wandelingetje afhankelijk maken van het financiele budget werkt averechts en dus kostenverhogend voor de zorgverzekeraars. Laten we daar duidelijk over zijn en ons hoofd er bij houden. Bedenk altijd hoe je zelf verzorgd zou willen worden als jij de oudere/gehandicapte/patient zou zijn.

  6. Weet u wat een groter probleem is als ik zie hier in Venlo e.o worden al veel vrijwilligers gebrijkt voor div. werkzaamheden ook de regering wil nu de mensen die geen baan hebben in de zorggroep enz. aan het werk zien maar of de mensen er voor geschikt zijn? ook een bewijs van goedgedrag is in veel thuiszorg en verpleeghuizen niet nodig als het maar goedkope arbeidskrachten zijn door deze mensen te gebruiken is het voor veel organisatie een extra hoog winstpercentage te krijgen om zo te werken

  7. Ik vind het jammer dat er zo negatief op wordt gereageerd. Als je thuis woont, moet je toch ook betalen voor alles wat je extra wilt. Daar veranderd niets aan in de verzorgings of verpleeghuis. En het bericht over douchen lijkt me ook dat dat genuanceerd kan worden. Want iedereen kan en mag onder de douche, maar wil je wat extra’s net zoals dat paar schoenen wat wij wel of niet aanschaffen dan moet je daar extra voor betalen. Ik snap niet waar we allemaal zo moeilijk over doen.

  8. En dan te bedenken dat de maatschappelijke stages die een deel van de extra zorg mogelijk maken straks worden weggehaald uit de verzorgingshuizen om met subsidie gratis te gaan werken in het groot bedrijfsleven om arbeidskosten te besparen. (Zie convenant minister met Albert Heijn afgelopen week)

  9. Het is schandalig dat het zo moet gaan, de klasse verpleging is uit de ziekenhuizen verdwenen en nu begint het in de verpleeg en verzorgingshuizen, de rijken gaan het weer beter krijgen want zij hebben het geld ervoor. Ik begin me ervoor te schamen om in die zorg te werken. Er wordt zoveel geld over de balk gesmeten en dan moet voor een normale douchebeurt extra betaald worden. De betuurder die nu een topsalaris heeft kan zich straks 7 keer per week laten douchen en de verzorgenden mogen maar 1 keer in de week, want het geld verdwijnt nog steeds naar de top en ook de bestuurders van de zorgkantoren verdienen topsalarissen van onze duurbetaalde zorgpremie`s. Het wordt tijd dat het kabinet de ogen opend maar die worden natuurlijk ook liever 7 maal gedouched in plaats van 1 maal per week.

  10. Het is belachelijk,maar het gebeurt nu ook al een beetje,bewoners die krap zitten en niet de mogelijkheid hebben om een paar euro in de maand meer uit te geven moeten nu hun maaltijd in een winkeltje kopen en het zelf opwarmen in de magnetron op hun kamer,andere die dan weer wat meet te besteden hebben kunnen gezellig aan een gedekte tafel zitten in het[grand-cafe] dus eigenlijk zijn ze er nu al mee bezig,ik zou het kabinet adviseren om er eerts maar eens te kijken naar de top van managers in zo’n zorginstelling daar zitten er veel te veel daar blijft het geld steken ze verdienen een hoop geld en daar kunnen zeker een paar extra handen voor aan het bed komen,politiek wordt wakker ga eens op onderzoek uit!!!

  11. Het is toch belachelijk dat je onvoldoende zorg krijgt aangeboden in het verzorgings-en verpleeghuis. Het is gewoon kostendverhogend.Voor iedere nederlander is het gewoon om elke dag onder de douche te gaan en als je “verplicht”wordt opgenomen dan moet je bijbetalen,ongehoord,zo wordt de hele gezondheidszorg uitgehold,onbegrijpelijk.
    Ik hoop heel oud te worden, maar dan wel thuis!!!!!!!!

  12. De zorg is verrot onder dit kabinet .
    Bureacratie mag heel veel geld kosten.
    Het kabinet besloot dat zorg inzichtellijk moest zijn .
    Resultaat de welverdienende mag een keer extra onder de douche als hij/zij de kosten zelf betaald .
    Schandalig,de premier van dit land verkondigd samenhoorigheid .
    Vertaal dat verhaal naar de oudere burgers die dit land op hebben gebouwen.
    Het is een grove schande hoe dit kabinet loopt te bezuinigen op basiszorg

  13. Wat een ongelofelijke onzin. Het leven van een mens is niet uit te drukken in ZZP’s en dus ook niet in ZZP’s met pluspakketten. De ene week wil ik 3 x douchen en de andere week helemaal niet. Dan wil ik iets doen wat vast niet in een hokje past! En dan zijn er weer slimme adviseurs die helpen met het samenstellen van nieuwe pluspakketten. En voor je het weet hebben we 500.000 pluspakketten die allemaal even onzinnig zijn. En dan mag ik als client vast een pluspakket mutatieformulier invullen, nadat ik een briefje heb gekregen of ik alsjeblieft de pluspakketten factuur automatisch wil betalen. Of wat dacht je van een douchemunten spaarsysteem? Voor elke keer douchen die je overslaat krijg je een douchemuntje. En 10 douchemuntjes kun je inruilen voor 2 maaltijdbonnen. En voor 2 maaltijdbonnen kun je 1 maaltijd met een biefstuk krijgen, mits je tijdig het biefstukkenreserveringsformulier invult……Ik ben het met William eens, we slaan vreselijk door……

  14. Dit zou belachelijk zijn. Sinds wanneer hebben wij in Nederland bepaald dat douchen extra zorg is!!!???? dagelijks douchen is basiszorg. Gisteren hoorde ik op radio 1 dat er voor Marokkaanse patienten een soort zorghuis komt om aan hun verwachtingen te kunnen voldoen. Hoe kan deze discussie plaats vinden wanneer we niet eens basiszorg kunnen leveren aan alle patienten.

  15. Hallo William D.
    De vergelijking met de financiele crisis onder de banken kan en mag je niet maken.
    Met omgevallen banken is de zorg ook nergens meer. Weinig tijd van verzorgend en verpleegkundig personeel heeft niks met dit artikel te maken. Het gaat om het aanbieden van extra diensten waar blijkbaar dus nog wel extra handjes voor zijn.

  16. Geachte Gert.
    N.a.v. uw reactie op 2e Pinksterdag.
    Zo lang wij in NL , nog Miljarden Euro s kunnen betalen aan ” noodlijdende ” Banken,die
    even een probleem hebben ,waar zij zelf Debet aan zijn , hebben wij nog steeds voldoende financiele middelen in NL en andere landen zoals de VS; etc..Mijn oproep is om de Burocratie terug te dringen.Zelf bijna 40 jaar werkzaam in de Zorg, en ik zie het dagelijks om mij heen wat er allemaal gebeurt.ZZP ; etc. ken ik. Mijn advies is , ga eens praten met mensen ,die dagelijks aan het bed van de Client staan en dan hoor je de verhalen , dat het verpleegkundig/verzorgend personeel zo weinig tijd heeft !

  17. Hallo William D,
    Ben het niet eens met jouw reactie. We leven in een maatschappij warin iedereen mondiger wordt en als het de client zelf niet is dan is het de familie wel die heel goed weet wat de client wel of niet wilt. Gezien de krapte van het budget zijn instellingen genoodzaakt voor extra’s een vergoeding te vragen. Deze extra’s vallen immers niet binnen het ZZP (Zorgzwaarte Pakket) van de client.
    Dit heeft niks te maken met nog meer bureaucreatie in de zorg.

  18. Kijkend naar andere landen in de BENELUX. Waar hebben wij het over. Gaan we nog meer Burocratie in de Zorg in het leven roepen ? Dat is alleen maar kostenverhogend.Verpleegkundigen ; Medici ;Fysiotherapeuten; etc. zijn meer tijd kwijt met invullen van formulieren dan aan daadwerkelijke zorg. Ik hoor dat bijna dagelijks in het Ziekenhuis waar ik werk.Besteed je tijd aan daadwerkelijk Zorg-verlenen aan de Client !Je bent ingehuurd voor het verlenen van ZORG !!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.