Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betere kwaliteit van leven dankzij virtual reality

Bert Bukman
Het Franciscus Gasthuis & Vlietland gaat patiënten na behandeling op de intensive care een therapie aanbieden met virtual reality. Doel is een sneller herstel en een betere kwaliteit van leven.
Jeugdgezondheidszorg efficiënter dankzij doktersassistent
Nieuwe werkwijze kan jgz goedkoper maken

Het onderzoek van het Rotterdamse ziekenhuis gaat op 1 november 2017 van start.

Verlies van werk

In Nederland worden jaarlijk zo’n 90.000 volwassen patiënten opgenomen op een IC-afdeling. Na de behandeling heeft een groot deel van hen mentale klachten die passen bij een posttraumatische stressstoornis of een depressie.

Dit Post Intensive Care syndroom leidt tot verminderd herstel en soms zelfs tot verlies van werk en inkomen. ‘Hoewel een behandeling op de IC veel impact heeft, is er nog te weinig aandacht voor de periode erna’, aldus internist Michiel van Genderen, betrokken bij het project.

Emotionele verwerking

De ‘exposure therapy’ die het ziekenhuis aanbiedt, moet leiden tot een betere emotionele verwerking van de traumatische ervaringen tijdens de behandeling op de IC. Naar verwachting leidt dit tot een sneller herstel en een betere kwaliteit van leven.

De patiënten ervaren met een VR-bril een virtuele opname op de IC van het ziekenhuis, waar ze eerder waren opgenomen. Ze krijgen uitleg over de apparatuur, de behandeling en de verschillende processen op de IC.

Door een en ander opnieuw te laten beleven en uit te leggen, moet een betere traumaverwerking plaatsvinden. De eerste resultaten van het project worden medio 2018 verwacht. Het project wordt regionaal ondersteund, onder meer door het Erasmus MC.

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.