Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

BIG-registratie vluchtelingen lang en lastig proces

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Hoogopgeleide vluchtelingen komen moeilijk aan een baan in de zorg. Volgens Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF is het een lang en bureaucratisch proces om in het BIG-register te komen. Het CIBG herkent de problematiek enigszins: ‘De zorgvuldigheid, de te nemen stappen, toetsen en de tijd die dit kost, zijn echter een vast gegeven.’
CIBG, big-register, big-registratie,
Foto: Franck Boston/Fotolia

Het CIBG reageert naar aanleiding van het bericht van EenVandaag over de Iraanse verloskundige Hanieh Ghodsi. Zij probeert al drie jaar een baan of stage als verloskundige te krijgen. De procedure voor de BIG-registratie duurt echter langer dan verwacht. Zij noemt de bureaucratie als de boosdoener.

Moeilijk proces frustreert

Ghodsi heeft een Iraans diploma Verloskunde en Nederlands taalniveau-2-diploma. In oktober vorig jaar heeft zij een informatieavond bezocht die de barrières van de BIG-registratie aan de kaak stelde. Lotte Born, Ghodsi’s taalbuddy, vertelt dat zij daar artsen, verpleegkundigen en apothekers heeft ontmoet die tegen dezelfde muur opliepen. ‘Het moeilijke proces frustreerde hen ook.’ Volgens Born zijn de toetsen duur en is er geen centrale website of informatiepunt met een duidelijk te doorlopen pad.

Het CIBG herkent de problematiek enigszins. ‘Omdat wij weten dat het soms – zeker door mensen van buiten Europa – als lastig wordt ervaren welke procedure van toepassing is, hebben wij een advieswijzer gemaakt.’ De organisatie stelt dat de voorlichtingsbijeenkomsten en de website voldoende informatie bieden op vragen van hoogopgeleide vluchtelingen.

Vluchtelingen haken voortijdig af

Mardjan Seighali, directeur van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, kent de problemen die hoogopgeleide vluchtelingen ondervinden bij de aanmelding voor het BIG-register. Zij vertelt dat 60 procent van de 120 studenten die zij begeleidt, voortijdig afhaken wegens de complexiteit. Dit omdat het te veel moeite kost om de procedure te doorlopen, de gemeente geen toestemming geeft voor het volgen van een opleiding naast een uitkering of omdat een meeloopstage niet beschikbaar is door de werkdruk in de zorg.

Reactie CIBG

Het CIBG reageert dat het te bewandelen pad wel helder geformuleerd is. Zo moeten studenten deelnemen aan een algemene kennis- en vaardighedentoets. Wie een verklaring van vakbekwaamheid wil, dient een beroepsinhoudelijke toets te maken. Beide toetsen vormen het assessment. Vervolgens wordt er bij proefpersonen een vaardigheidstoets afgelegd. Het CIBG verklaart dat de aanvraag van de toetsen door een adviescommissie wordt beoordeeld. ‘In veel gevallen is een aanvullende opleiding of aanpassingsstage vereist.’ De kosten van de toetsen zijn voor rekening van de student, wat voor studenten een barrière kan vormen.

Volgens het CIBG wordt er gewerkt aan het verbeteren van de informatievoorziening rondom de procedure voor de inschrijving in het BIG-register. ‘De zorgvuldigheid, de te nemen stappen, toetsen en de tijd die dit kost, zijn echter een vast gegeven.’

Georganiseerd programma ontbreekt

Van de statushouders wil 15 procent in de gezondheidszorg aan de slag. Toch is er volgens Seighali geen georganiseerd programma om vluchtelingen te helpen. ‘Daar moet verandering in komen.’

1 REACTIE

  1. Het is frustrerend dat er geen rol voor de universiteiten is bij de BIG toets voorbereing. Een vorm van co-schappen voor vluchteling-artsen /apothekers /tandartsen zou enorm helpen bij zowel vankinhoudijke kennis en vaardigheden als taalontwikkeling. Ook kennismaking met onze cultuur wordt dan gerealiseerd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.