Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Bijbetalen voor wandeling of douchebeurt in zorg onwenselijk’

Mark van Dorresteijn
Extra betalen voor een wandeling of douchebeurt in een verzorgingshuis is niet legitiem. Dat vindt het overgrote deel (77 procent) van de bezoekers van Zorgvisie.nl. In totaal stemden 761 bezoekers.
‘Bijbetalen voor wandeling of douchebeurt in zorg onwenselijk’

Bij zorginstelling ZINN betalen cliënten zelf voor extraatjes. Te denken valt aan een wandeling, een douchebeurt of het voorlezen van de krant. Dat meldde het Dagblad van het Noorden.

Tweedeling in de zorg

Directeur Koopmans vindt het opmerkelijk dat dit nu zoveel stof doet opwaaien. “Dat de krant dit op dit moment oppikt komt waarschijnlijk door onze nieuwe folder waarin precies staat aangegeven wat alle extra’s kosten. Extra geld vragen voor diensten boven op de basiszorg uit het zorgzwaartepakket mag onder de zzp-systematiek al twee jaar.” De discussie of het schandalig is of niet moet je aan de politiek overlaten, vindt de directeur “Wij bieden goede basiszorg en voor een deel ook services aan cliënten met een wat ruimere portemonnee. Die willen best wat meer betalen voor extra diensten. Dat is tweedeling in de zorg, ja, maar dat is een politieke discussie. Ik voer liever een goede businesscase.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Ophef over klassenzorg bij ZINN

Bussemaker: Geen bezwaar tegen pluspakket

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

9 REACTIES

  1. Wat dacht men van ‘eigen kracht’ en ‘ eigen verantwoordelijkheid’? De zorginstelling wordt verantwoordelijk gesteld voor het gehele pakket aan zorg en diensten aan de client. Probleem is echter, dat het gewoonweg niet uit kan!
    Het probleem van ‘ bijbetalen’ kan opgelost worden als familieleden of andere naast-betrokkenen zich meer verantwoordelijk gaan voelen voor de zorg van hun familielid en bepaalde taken op zich nemen; zoals een keer extra douchen, begeleiding naar ziekenhuis of tandarts, wandeling naar buiten of boodschappen doen in de plaatselijke winkel.
    Zo ontstaat er geen klassenzorg en wordt de zorg voor een deel ‘ ontzorgd’. Want linksom of rechtsom: de inrichting van de zorg zal anders moeten, aangezien het geld er gewoonweg niet voor is. Of zijn we met z’n allen bereid dubbel zoveel te betalen voor de AWBZ?

  2. Lees alle reacties
  3. Er zijn ook zorginstellingen waar extra betaald moet worden voor wc papier schandalig want dit hoort bij hygiëne dus basiszorg.
    Zelfs voor ramen zemen moet in sommige huizen worden betaald. Kleren wassen kost een bewoner in sommige huizen tot € 100 per maand, als een bewoner dit niet kan betalen mag hij dan een wasmachine op de kamer zetten?
    Waarvoor gebruikt men het extra geld verkregen uit de activiteiten die worden gedaan door onbetaalde vrijwilligers?
    Vanaf eind jaren 70 vorige eeuw wordt en jaar op jaar bezuinigd. Als het aan het CDA en VVD ligt kan er nog meer geprivatiseerd worden met eigen verantwoordelijkheid nemen, lees bezuiniging.
    En iedereen laat het gebeuren….

  4. Mensen durven toch niet te klagen, zelfs niet als er naar klachten word gevraagd. Ze zien het personeel hard werken en houden daarom hun mond omdat ze bang zijn dat de mensen die hun helpen de gevolgen zullen merken terwijl ze zien dat er gewoon te weinig handen zijn. Heb in een ver verleden (10 jaar geleden) in een verpleeghuis gewerkt. Wandelen met een bewoner lukte misschien 1 keer per jaar!! Als familie, vrienden of een sporadische vrijwilliger de bewoner niet mee kunnen nemen komen ze niet buiten.

  5. Als ik in het verzorgingshuis, zit mag ik dus wel geld uitgeven om bv (1) een taxi te laten komen om me op te halen voor een etentje buiten de deur (om eens wat anders te eten) of (2) elke dag een kapper op de kamer laten komen om me te scheren (omdat ik dat lekkerder en gezelliger vind dan het zelf te doen). Maar ik mag me dus niet laten verwennen met een extra wasbeurt in het verzorgingshuis bovenop de op zich voldoende standaard zorg?

  6. Lang leve Hoogervorst Klink die er nog wel een periode bij wilde doen om zijn klus te klaren en Bussemaker.
    Tweedeling in de zorg
    Als je rijk bent heb je een goedkope verzekering.
    Een extra douchebeurt bijkopen is geen probleem
    De werkerbijen in dit landhebben er genoeg van worden belogen en bestolen
    Ouderen worden pampers aangetrokken is veel goedkoper dan ze naar het toilet te begeleiden
    Bakken met geld voor theedrinken met immigranten
    Maar geen geld voor oma of opa die hun eigenwaarde in stand willen houden

  7. De schuld ligt bij het invoeren van het zorg zwaarte pakket (zzp). De instelling krijgt niet betaald per client per dag maar naar zorgindicatie. Er wordt alleen geld gegeven voor de benodigde zorg. Wassen kost bv 0.30 minuten er wordt nauwelijks gekeken of een persoon snel of langzaam naar de douche kan lopen alleen wassen wordt geindiceerd. Extra activiteiten als wandelen een keer extra douchen wordt niet betaald. Het personeel wordt ingezet naar de zorgzwaarte van de bv de hele afdeling dus er zijn ook nauwelijks genoeg personeelleden om extra dingen te doen. Het is niet vreemd dat goedwillend en mensen met hart voor de zorg het uiteindelijk opgeven en iets anders gaan doen. Die trekken nl hun mond open en dat willen instellingen liever niet volgzaam en niet te mondig personeel die uiteindelijk denken dat de zorg zo hoort te zijn of zich laten afschepen met opmerkingen dat het niet anders kan.

  8. Het heeft echt geen zin om ‘basiszorg’ te gaan definieren in termen van een aantal activiteiten en diensten. Als je daaraan begint is het einde zoek. 1 of 2 douchebeurten in de week? 2 of 3 boterhammen op een dag? 3 als het met jam is, 1 als het filet americain is….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.