Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blockchain: gebruikers zijn ondanks kritiek toch enthousiast

Bert Bukman
Blockchain ligt onder vuur, ook in de zorg. Niettemin verliepen enkele pilotprojecten naar wens. Gebruikers waren tevreden, vooral vanwege het afnemen van de administratielast.
Blockchain
Bacho Foto / stock.adobe.com

Blockchain in de zorg ligt al geruime tijd onder vuur. Volgens data-expert Marc de Graauw is het ‘de grootste hype sinds de uitvinding van internet’. Journalist Jesse Frederik van De Correspondent oordeelde in een uitgebreid artikel dat het niet meer is dan op een omslachtige wijze een database bouwen.

Weinig vertrouwen in blockchain

Ook in het buitenland zijn twijfels. Uit een recent onderzoek onder Amerikaanse zorgbestuurders bleek dat zij van alle vormen van technologie in de zorg het minste vertrouwen hebben in blockchain. Slechts 2 procent van de respondenten verwacht daar nog iets van.
Daarmee lijkt de technologie die nog maar een jaar geleden als uiterst veelbelovend werd gekenschetst, een stille dood te sterven.

Computable Award 2017

Het begon met de trotse winnaar van de Computable Award, eind oktober 2017. Het ging om Mijn Zorg Log, ontwikkeld in opdracht van Zorginstituut Nederland. Dit was het eerste blockchainproject in de zorg dat juridisch was gecertificeerd en dat daarmee veilig kon worden gebruikt. ‘Wij zijn het Zorginstituut dankbaar voor de uitdaging om een werkende blockchaintoepassing voor de zorg te ontwikkelen die nu op grote schaal kan worden uitgerold’, zei CEO Jeroen van Megchelen van ontwikkelaar Ledger Leopard bij de uitreiking van de prijs.

Blockchain en kraamzorg

Sindsdien is er bijna een jaar verstreken en van een grootschalige uitrol is nog geen sprake. Het enige nieuws over Mijn Zorg Log betrof een praktijkproef van Zorginstituut Nederland en verzekeraar VGZ. Het ging om een proef in de kraamzorg. Volgens de deelnemers zijn de resultaten van de proef naar wens. ‘Wij waren zeer tevreden’, zegt Wim Peters, directeur van Kraamzorg LiemersCare, een van de deelnemers aan de pilot.

De voordelen zitten ‘em vooral in de gelijktijdige administratie en transactie, volgens deskundigen het grootste voordeel van blockchain. ‘Onze calculatie werd via blockchain geaccordeerd door de klant en daarna direct betaald door de verzekeraar’, aldus Peters. ‘Dat scheelt voor onze mensen enorm in de administratielast.’

Privacy en governance

Maar als blockchain in de zorg zo goed werkt, waarom zijn er dan niet veel meer pilotprojecten gaande? ‘Dat heeft te maken met het feit dat er de nodige vragen zijn te beantwoorden op het gebied van privacy en governance’, zegt Idius Felix. Hij is consultant bij adviesbureau M&I/Partners en was betrokken bij de pilot in de kraamzorg. ‘Op dergelijke vragen heb je niet een, twee, drie een antwoord. Bovendien zijn er tal van ontwikkelingen gaande op het gebied van de uitwisseling van medische gegevens, bijvoorbeeld in de pgo’s. Dat vraagt afstemming en daar heb je tijd voor nodig. Maar daar wordt hard aan gewerkt. Als deze vragen zijn beantwoord, voorzie ik gezien de tevredenheid van de gebruikers een flinke groei.’

3 REACTIES

  1. De eerste indruk van gebruikers kan in dit geval geen maat zijn voor succes. De problemen met governance zijn namelijk niet alleen niet zo gemakkelijk te beantwoorden, ze zijn eenvoudigweg niet op te lossen. Daar merkt een gebruiker op het eerste gezicht niets van, maar later gaan die des te meer pijn doen, ook voor de gebruiker. Zie https://www.linkedin.com/pulse/waarom-de-blockchain-centralistisch-paul-oude-luttighuis/. Die problemen zitten in het ontwerp van de blockchain zelf, en zijn er niet uit te “governen”, ook in de toekomst niet.

  2. Lees alle reacties
  3. Het Microbiome Center is een nederlandse startup die al sinds begin 2018 haar primaire processen uitvoert dankzij blockchain technologie. Het valt mij op dat veel gebruikers, ook in de zorg, geen idee hebben over wat blockchain echt doet en hoe je dat (wel en niet) kunt gebruiken voor je bedrijf

  4. Het ligt toch wel wat genuanceerder met dat kraamzorgblockchain project dan nu hierboven beschreven wordt. De Correspondent vermeldt daar ook in een publicatie een zeer aardige passage over. https://decorrespondent.nl/8628/de-blockchain-een-oplossing-voor-bijna-niets/519071687772-2a5ee060
    Uit de eindrapportage van het kraamzorgblockchainproject bleek dat alles wat blockchain zo uniek maakt niet gebruikt werd. Jesse Frederik van De Correspondent beschijft het ook als een omslachtige wijze om een doodnormale database te bouwen. Helaas zien weer hier weer juichtaal en mooipraat, die moet verhullen dat het allemaal weinig om het lijf heeft.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.